27 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami, bezą i migdałami

Uniwersalne ciasto na lato - można robić na różne sposoby i z różnymi owocami. Upieczone jednocześnie dwa placki, po wystudzeniu przełożone bitą śmietaną i truskawkami. Samo ciasto jest typu babkowego z bezą i migdałami na wierzchu - proste, bo wszystko zapieka się od razu i krótko. Smaczne jest i bez przełożenia. To ciasto kilka lat temu wyróżnione zostało tytułem Narodowego ciasta Norwegii. Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu, a będzie jeszcze prostsze jak upieczecie jedno ciasto i na wierzch wyłożycie bitą śmietanę i owoce - nie ma konieczności przykrywać drugim plackiem. 

SKŁADNIKI: dwie formy: 11 x 37 cm

ciasto:
150 g masła - miękkie
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jaj - oddzielić
1/3 szklanki mleka

1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki płatków migdałowych

wierzch:
1 szklanka śmietany kremówki
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/2 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik podgrzać do temperatury 175 ℃. 
  • Formy wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki.
  • Truskawki wypłukać - odsączyć  na sicie.
Ciasto:

  • Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Mikserem roztrzepać masło, dodać cukier puder - ubić na puch.
  • Dodać przesianą mąkę - stopniowo, dodawać żółtka i mleko - wymieszać dokładnie mikserem. Ciasto wyłożyć cienką warstwą do przygotowanych form.
  • Od razu: ubić białka na sztywno, dodając pod koniec drobny cukier - wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika.
  • Piec ok. 40 min - do lekkiego zbrązowienia bezy. Wystudzić. Przełożyć śmietaną jak będzie potrzebne.
WYKONANIE:
  1. Śmietankę ubić na sztywno, dodać wanilię. Wyłożyć na jeden blat ciasta, posypać pokrojonymi truskawkami, przykryć drugim ciastem. Schłodzić.
  2. Przechowywać w lodówce - najlepiej bez przykrycia.
SMACZNEGO!



Źródło:  przepis nieznacznie zmieniony ze strony

3 czerwca 2017

Aniołek

Ciasto chętnie robione na uroczystości komunijne - może i dlatego taka nazwa. Uwielbiane przez dzieci, ale i dorosłych. Delikatne, wilgotne, pachnące wanilią i kokosem. Dobre na każdą okazję. Ciasto składa się z 4 - ech placków pieczonych oddzielnie, przełożonych gotowaną, ciepłą masą śmietanowo - budyniową.

SKŁADNIKI: wielkość ok. 25x35

ciasto:
500 g mąki (ok. 3,5 szklanki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

2 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka amoniaku

125 g masła - miękkie

masa:
3 szklanki mleka
wanilia lub cukier waniliowy
250 g masła

szklanka kwaśnej śmietany 18 %
3 jaja
3/4 szklanki cukru
4 łyżki (60 ml) mąki ziemniaczanej

do posypania:
ok. 100 g wiórków kokosowych


PRZYGOTOWANIE:

ciasto:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia na wielkość ok. 25 x 35 - ciasto nie musi być pieczone w formie (nie rozlewa się).
  • Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski - dodać szczyptę soli i masło - wymieszać nożem.
  • Do drugiego naczynia wybić jaja, dodać śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i amoniak - roztrzepać trzepaczką lub mikserem.
  • W mące zrobić zagłębienie - wlewać roztrzepaną masę, zagarniając mąkę, zlepić.
  • Ciasto podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować cieniutki placek. Rozwałkować, najlepiej między dwoma kawałkami folii* - podsypując sporo mąką, aby mogło się przesuwać.
  • Piec ok 15  minut na złoty kolor.
wiórki:
  • Po upieczeniu placków - wstawić w wyłączonym piekarniku wiórki rozsypane na blasze. Nie powinny się zrumienić, tylko podsuszyć.
WYKONANIE:

masa:
  1. Nastawić w garnuszku 3 szklanki mleka. Laskę wanilii, rozciąć wzdłuż na pół, ściągnąć nożem ziarenka - dodać wszystko do mleka. Zagotować. Wyjąć laskę, dodać masło, zagotować.
  2. Pozostałe składniki masy: śmietanę, jaja, cukier i mąkę ziemniaczaną - zmiksować i wlać do gotującego mleka z masłem, chwilę podgrzać, mieszając - do zagotowania. 
  3. Masę lekko przestudzić, ale jeszcze mocno ciepłą przełożyć placki, wylać także trochę tej masy na wierzch i od razu posypać wiórkami.
*Najlepiej jest rozwałkować w woreczku foliowym, z grubszej folii - wtedy osiągnie się jednakowe wielkości i proste brzegi, przeciąć i przyłożyć papier do pieczenia i na blachę.

SMACZNEGO!