Uniwersalne ciasto na lato - można robić na różne sposoby i z różnymi owocami. Upieczone jednocześnie dwa placki, po wystudzeniu przełożone bitą śmietaną i truskawkami. Samo ciasto jest typu babkowego z bezą i migdałami na wierzchu - proste, bo wszystko zapieka się od razu i krótko. Smaczne jest i bez przełożenia. To ciasto kilka lat temu wyróżnione zostało tytułem Narodowego ciasta Norwegii. Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu, a będzie jeszcze prostsze jak upieczecie jedno ciasto i na wierzch wyłożycie bitą śmietanę i owoce - nie ma konieczności przykrywać drugim plackiem.
SKŁADNIKI: dwie formy: 11 x 37 cm
ciasto:
150 g masła - miękkie
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jaj - oddzielić
1/3 szklanki mleka
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki płatków migdałowych
wierzch:
1 szklanka śmietany kremówki
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/2 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik podgrzać do temperatury 175 ℃.
- Formy wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki.
- Truskawki wypłukać - odsączyć na sicie.
Ciasto:
- Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Mikserem roztrzepać masło, dodać cukier puder - ubić na puch.
- Dodać przesianą mąkę - stopniowo, dodawać żółtka i mleko - wymieszać dokładnie mikserem. Ciasto wyłożyć cienką warstwą do przygotowanych form.
- Od razu: ubić białka na sztywno, dodając pod koniec drobny cukier - wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika.
- Piec ok. 40 min - do lekkiego zbrązowienia bezy. Wystudzić. Przełożyć śmietaną jak będzie potrzebne.
WYKONANIE:
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać wanilię. Wyłożyć na jeden blat ciasta, posypać pokrojonymi truskawkami, przykryć drugim ciastem. Schłodzić.
- Przechowywać w lodówce - najlepiej bez przykrycia.
SMACZNEGO!
Źródło: przepis nieznacznie zmieniony ze strony