SKŁADNIKI: wielkość ok. 25x35
ciasto:
500 g mąki (ok. 3,5 szklanki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka amoniaku
125 g masła - miękkie
masa:
3 szklanki mleka
wanilia lub cukier waniliowy
250 g masła
szklanka kwaśnej śmietany 18 %
3 jaja
3/4 szklanki cukru
4 łyżki (60 ml) mąki ziemniaczanej
do posypania:
ok. 100 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia na wielkość ok. 25 x 35 - ciasto nie musi być pieczone w formie (nie rozlewa się).
- Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski - dodać szczyptę soli i masło - wymieszać nożem.
- Do drugiego naczynia wybić jaja, dodać śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i amoniak - roztrzepać trzepaczką lub mikserem.
- W mące zrobić zagłębienie - wlewać roztrzepaną masę, zagarniając mąkę, zlepić.
- Ciasto podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować cieniutki placek. Rozwałkować, najlepiej między dwoma kawałkami folii* - podsypując sporo mąką, aby mogło się przesuwać.
- Piec ok 15 minut na złoty kolor.
wiórki:
- Po upieczeniu placków - wstawić w wyłączonym piekarniku wiórki rozsypane na blasze. Nie powinny się zrumienić, tylko podsuszyć.
WYKONANIE:
masa:
- Nastawić w garnuszku 3 szklanki mleka. Laskę wanilii, rozciąć wzdłuż na pół, ściągnąć nożem ziarenka - dodać wszystko do mleka. Zagotować. Wyjąć laskę, dodać masło, zagotować.
- Pozostałe składniki masy: śmietanę, jaja, cukier i mąkę ziemniaczaną - zmiksować i wlać do gotującego mleka z masłem, chwilę podgrzać, mieszając - do zagotowania.
- Masę lekko przestudzić, ale jeszcze mocno ciepłą przełożyć placki, wylać także trochę tej masy na wierzch i od razu posypać wiórkami.
*Najlepiej jest rozwałkować w woreczku foliowym, z grubszej folii - wtedy osiągnie się jednakowe wielkości i proste brzegi, przeciąć i przyłożyć papier do pieczenia i na blachę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz