SKŁADNIKI: forma 23 x 30
1 kg kilogram przebranych truskawek* - schłodzić
500 g twarogu potrójnie mielonego, albo serka śmietankowego**
7 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody lub soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
4 żółtka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
500 ml śmietany kremówki - mocno schłodzona
2 galaretki truskawkowe
herbatniki do wyłożenia spodu
trochę mleka do nasączenia
PRZYGOTOWANIE:
- Żelatynę namoczyć w wodzie lub soku. Żółtka rozetrzeć z solą i połową cukru - łyżką - nie ubijać. Mleko zagotować, wlewać do żółtek stopniowo - w celu zahartowania, przelać wszystko z powrotem do garnuszka i doprowadzić do temp. ok. 80. Dodać od razu napęczniałą żelatynę i szybko wymieszać, do rozpuszczenia żelatyny. Lekko przestudzić, ale ma zostać ciepłe.
- Herbatnikami wyłożyć dno tortownicy, każdy polać 1 łyżeczką mleka.
WYKONANIE:
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Ser zmiksować, połączyć z masą żółtkową, skórką pomarańczową, a następnie delikatnie z ubitą śmietaną.
- Masę wymieszać z truskawkami, wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.
- Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody, podanej na opakowaniu. Mocno przestudzoną wylać na wierzch sernika.
* Można użyć mrożonych truskawek, ale nie rozmrażać ich. Sernik z mrożonymi truskawkami robię trochę inaczej - z większej ilości sera i mniejszej ilości truskawek. Truskawki wkładam w masę serową po jej wylaniu tak, że wystają trochę ponad masę i na każdą nasypuję po 1/4 łyżeczki cukru pudru i zalewam galaretką tak.
** masy twarogowej nie jest zbyt dużo, choć wyszedł wysoki - ale dodany był cały kilogram truskawek zważonych już po przebraniu i odszypułkowaniu.
SMACZNEGO!
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter - z niewielkimi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz