19 czerwca 2019

Tort truskawkowo - waniliowy Mcqueen na 5 latek


Truskawkowo - waniliowy tort dla dwóch pięciolatków i nowość wykończenia! Przełożony jest masą budyniową i truskawkowym musem. Tort jest obłożony  ganache z białej czekolady i  gotowym lukrem plastycznym - o pięknej czerwieni z szachownicą biało czarną na dole - podaję mój sposób na takie wykończenie.
Dodatkowo znalazłam sposób na kłopotliwe ślizganie masy maślanej, czy ganache czekoladowy, przy obkładaniu tortu przełożonego grubą warstwą musu czy galaretki.  Wykończenie to wymyśliłam specjalnie pod lukier, ale myślę że będę go stosować także pod ganache. Nie wiem, czy też tak macie, że ślizga się masa wykończeniowa pod lukier? 
Na moim blogu - nowość wykończenia pod lukier!
I czy spotkaliście się już z takim jak poniżej podanym sposobem wykończenia? Będę wdzięczna za komentarze. 
Piekę dodatkowo cienki biszkopt jak na roladę z 2-3 jaj w wąskiej blaszce - krótko wystarczy 10 -15 min. Po umieszczeniu pierwszego blatu biszkoptowego, posmarowaniu niedużą ilością masy budyniowej - zamykam go w rancie i stawiam dookoła rantu cienki ok. 1 cm pasek biszkoptu, na taką wysokość, żeby w rancie na górze zmieścił się takiej samej średnicy blat biszkoptowy jak na dole. Łączenia też smaruję masą, potem nakładam grubą warstwę musu, docinam po ok. 1 cm dookoła drugi blat biszkoptowy, umieszczam na  warstwie musu. Nakładam drugą warstwę kremu, mus i przykrywam posmarowanym resztą masy budyniowej blatem (zapieczeniem do góry - czyli spód biszkoptu). Dobrze jest obciążyć jakimś krążkiem. W skrócie wygląda to tak, że po zdjęciu obręczy nie widać masy - tylko biszkopt jest na dole,  na górze i po bokach.

SKŁADNIKI: tort średnicy ok.26 cm

biszkopt z 7 - 8 jaj o średnicy 25 cm.
biszkopt z 3 jaj prostokątny

masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
200 g masła
4 łyżki cukru pudru

mus truskawkowy:
1 kg truskawek (1 litr po zmiksowaniu)
150 ml cukru
7 łyżeczek żelatyny
1/4 szklanki wody

ganache z białej czekolady:
300 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki

wykończenie:
1 kg czerwonego lukru plastycznego
200 g białego lukru plastycznego
200 g czarnego lukru plastycznego
złoty barwnik
długą wykałaczka
piker z napisem
świeczka cyferka
samochód - gotowa figurka

PRZYGOTOWANIE:
  • Wcześniej trzeba zrobić puchar, podstawę, opony i zostawić do wysuszenia. Można też wcześniej wyciąć kosteczki do szachownicy - ale nie koniecznie, bo nie muszą długo schnąć.
  • Ulepić puchar z białego lukru, bez uszu - przebić go długą wykałaczką i umieścić np. na zmiętej stretch folii.  Dopiero jak się dobrze wysuszy przymocować uszy na wodę. Po wysuszeniu posmarować złotym pyłkiem, rozcieńczonym minimalną ilością wody.
  • Podstawa z czarnego lukru - ukształtować np. w silikonowej foremce do lodu - wysuszyć.
  • Oponki: gruba warstwa czarnego lukru ok. 1 cm. wykrojone wykrojnikiem do kółek o średnicy 1,5 i 1 cm. Nożykiem zarysowany bieżnik - traktorek.
  • Kosteczki do szachownicy: po cienkim rozwałkowaniu lukru wycinać długim, prostym nożem 1 cm kwadraciki z białego i czarnego lukru - podsuszyć przed przyklejaniem.
  • Masa budyniowa: ugotować budyń z dodatkiem mąki ziemniaczanej bez cukru i masła, przykryć folią w kontakcie z budyniem - wystudzić do temperatury pokojowej. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń.
  • Mus truskawkowy: truskawki zasypać cukrem i zmiksować blenderem .  żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - zostawić do napęcznienia. Niecałą szklankę musu zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i wymieszać z pozostałym musem. Zostawić do lekkiego stężenia.  
WYKONANIE:
  1. Składanie tortu: biszkopt przekroić na trzy blaty. Dolny blat zostawić jako wykończenie góry tortu - spodem do góry. Na paterze umieścić 1 blat, posmarować 1/3 części masy budyniowej, założyć obręcz. Dookoła obręczy umieścić kawałki prostokątnego biszkoptu (szczegóły we wstępie powyżej) - posmarować cienko kremem, również miejsca styku. Wyłożyć połowę musu, przykryć drugim blatem obkrojonym dookoła na ok. 1 cm. Posmarować ok. 1/3 części masy budyniowej, wyłożyć resztę musu.  Na ostatni krążek wyłożyć resztę masy budyniowej i ułożyć przyklejając stroną posmarowaną do musu. Można lekko obciążyć. Schłodzić. 
  2. Ganache: czekoladę posiekać,  zagotować śmietankę i zalać nią czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać, aż będzie jednolita, bez grudek. Przed zdjęciem obręczy wylać część na wierzch toru i wyrównać* Resztę ganache zostawić w temp. pokojowej, a cały tort mocno schłodzić.  
  3. Obręcz zdjąć jak cały tort będzie stabilny. Obłożyć resztą ganache, wyrównać, wygładzić i znowu schłodzić.
  4. Obłożenie lukrem: tort wyjąć z lodówki. Rozwałkować czerwony lukier na odpowiednią wielkość** i obłożyć tort***. 
  5. Szachownica: rozwałkować długi pas z białego lukru, żeby obejmował ok. pół tortu, smarować go wodą i układać kosteczki - jak na zdjęciu. Po złożeniu odpowiedniej długości dociąć dla wyrównania nożem z każdej strony. Przyłożyć pas sztywnej folii do szachownicy i razem z matą silikonową odwrócić go na lewą stronę. Posmarować ją wodą i przyłożyć razem z folią na zewnątrz - wygładzić, docisnąć i od razu zdjąć folię. Zmierzyć, ile szachownicy brakuje i na jakim ułożeniu kostek skończone. Zrobić drugą część analogicznie.
  6. Umocować dekoracje.
* Jeśli nie zostało miejsca w obręczy na ganache - zdjąć obręcz,( ale jak cały tort będzie stabilny) i unieść obręcz, żeby zrobić miejsce na  ok. 1 cm. na ganache. 
** zmierzyć miarką bok, średnicę tortu i drugi bok i z dużym zapasem rozwałkować lukier.
***  przyciąć raz z zapasem, przykleić, wyrównać, wygładzić i obciąć dokładnie.
SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz