SKŁADNIKI: forma 26 x 32
ciasto:
4 szklanki mąki (ok. 540 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
375 g masła - zimne
6 żółtek
1,5 łyżki kakao
beza:
6 białek (1 szklanka)
1 szklanka drobnego cukru
szczypta soli
1,5 słoika powideł/ kwaskowatego dżemu*
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - opcjonalnie*
garść orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieść kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i cukier, wymieszać - wyłożyć na to masło, posiekać jak najdrobniej. Dodać żółtka i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (jedna część na spód powinna być większa). Do jednej dodać kakao i zagnieść.
- 2 części ciasta zamrozić, jedną jasną na spód schłodzić. Schłodzoną część rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Można zrobić dookoła niski rant - szczególnie, gdy mamy rzadki dżem - schłodzić.
- Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 200℃.
- Zamrożone kawałki ciasta wyjąć z zamrażarki.
- Ubić pianę z białek z solą, dodawać po trochu cukier - ubić na sztywno.
- Na rozwałkowane ciasto wyłożyć dżem.
- Na dżem zetrzeć ciemne ciasto, tartką o grubych oczkach.
- Na ciemne ciasto wyłożyć ubite białka, można posypać orzechami.
- Na wierzch zetrzeć jasne ciasto.
- Piec ok. 40 min. Ciasto kruche musi być dobrze wypieczone.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz