7 grudnia 2019

Piernikowe serca w czekoladzie


Pyszne i mięciutkie od razu. Takie wypieki można zaplanować dużo wcześniej - suche pierniki są najbardziej trwałym produktem cukierniczym. Ważny jest rodzaj miodu, ciemny, gryczany ma intensywny smak - z tego względu najlepiej nadaje się do pierników i miodowników, część miodu można zastąpić melasą np. z buraków cukrowych.  Przybranie czekoladą lub w inny sposób można zrobić kiedy jest czas i potrzeba. Przepis powstał w oparciu o artykuł, zamieszczony w dawnym numerze czasopisma -Twój Styl - świątecznego wywiadu z rodziną Blikle. 

SKŁADNIKI: ok 70 szt

1 szklanka miodu gryczanego
3/4 szklanki cukru
125 g masła
ok. 900 g mąki typ 650
2 jaja
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka tartych orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
1/4 gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody(podzielone 1+1)
2 łyżki mleka
2 łyżki jogurtu

dodatkowo:
ok. 300 g czekolady
3 łyżki oleju 

PRZYGOTOWANIE:
  • Miód z cukrem i masłem zagotować, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
  • Do przestudzonej masy dodać 3 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody wymieszaną z 2 łyżkami mleka, jaja, przyprawy, tarte orzechy i sól. Ciasto zmiksować, przykryć  i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 24 godziny.
WYKONANIE:
  1. Następnego dnia do ciasta dodać: 1 łyżeczkę sody wymieszaną z 2 łyżkami jogurtu - wymieszać i dodać pozostałą mąkę - zagniatać w misce, albo wyrobić mikserem z hakami do zagniatania ciasta. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję, ale powinno ładnie dać się rozwałkowywać. Rozwałkować - podsypując niewielką ilością mąki - na grubość 1/2 cm*, wycinać foremką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  2. Piec w temperaturze ok. 200℃ około 12 minut - nie powinny się rumienić.
  3. Czekoladę z olejem rozpuścić nad parą wodną. Zanurzać pierniczki, odczekując chwilę, aby spłynął nadmiar czekolady i układać na kratce - zostawić do zastygnięcia.
* grubiej rozwałkowane są bardziej pulchne i miękkie - dlatego bardziej pasują takie proste kształty jak serca, czy kształt katarzynek.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz