Temat zakwasu łatwo skwasić tzn. zagmatwać. Ja kwas z zakwasu zrobiłam nie raz, ale nikt mim nie tłumaczył jak to ma wyglądać i jak się go robi, jak przechowuje. Po kilku latach pieczenia chleba na zakwasie jestem ociupinkę mądrzejsza - ale nie będę się wymądrzać - ponieważ temat jest trudny jak chce się wytłumaczyć, albo jak chce się zrozumieć kogoś kto tłumaczy. A tu po prostu trzeba zmieszać mąkę z wodą i poczekać jak urośnie jak drożdże - tylko że dużo wolniej.
Zakwas na zdjęciu wyżej - tak wyglądał na drugi dzień rano, po upieczeniu chleba poprzedniego dnia wieczorem. Zrobiony był z zakwasu, co został na dnie słoika - naprawdę było go niedużo - dodałam szklankę mąki żytniej razowej i szklankę wody, zamieszałam i już
ZAKWAS:
1 szklanka żytniej mąki, najlepiej razowej
Jeśli nie planujemy zużyć zakwasu w ciągu trzech dni, to zrobić np. po 1/2 szklanki wody i mąki. Ważne, żeby była taka sama ilość mąki, co wody.
Przygotować słoik 0,75 l - wlać wodę wsypać mąkę - zamieszać. Przykryć serwetką, albo talerzykiem - powinien oddychać. Postawić w głębszym naczyniu - zakwas w czasie fermentacji dużo rośnie i może się wylać ze słoika. Po ok. 24 godzinach jest gotowy do użycia. Jeśli jest ciepło w pomieszczeniu zakwas może być dobry do użycia wcześniej.
Przygotować słoik 0,75 l - wlać wodę wsypać mąkę - zamieszać. Przykryć serwetką, albo talerzykiem - powinien oddychać. Postawić w głębszym naczyniu - zakwas w czasie fermentacji dużo rośnie i może się wylać ze słoika. Po ok. 24 godzinach jest gotowy do użycia. Jeśli jest ciepło w pomieszczeniu zakwas może być dobry do użycia wcześniej.
Uwagi do zakwasu:
- Zakwas można obserwować, wtedy widzimy co się z nim dzieje, czy przebiegła fermentacja, czy nie.
- Zakwas po fazie fermentacji przechodzi stan pozornego spoczynku, czyli opadnie, nie będzie widać, że pracował i czy pracuje.
- Zakwas można mieszać w każdej fazie fermentacji.
- Świeżo zrobiony zakwas, czy świeżo "dokarmiony" zakwas należy zużyć w ciągu trzech dni.
- Jeśli nie planujemy zużyć zakwasu w ciągu trzech dni - trzeba przechować w chłodnym miejscu, czy w lodówce.
- Jeśli chcemy użyć do przygotowania chleba zakwas, który przechowujemy w lodówce - należy dzień wcześniej wyjąć z lodówki, doprowadzić go do temperatury pokojowej i dokarmić""czyli dosypać mąki żytniej i wody w proporcjach 1:1, żeby zakwas pobudzić do fermentacji.
- Jeśli planujemy piec chleb np raz na tydzień, to po trzech dniach od nastawienia zakwasu, czy dosypania świeżej porcji mąki i wody - znowu dosypać miarkę wody i miarkę mąki, żeby podtrzymać proces fermentacji.
A tak wyglądał po 24 godzinach od "dokarmienia":
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz