28 października 2013

Karczek w musztardzie pieczony


























Propozycja na soczystą wędlinę, albo dla wielbicieli tego typu mięsa na obiad. Karczek jest jednym z mięs, które najłatwiej się piecze, ponieważ jest poprzerastany tłuszczem i trudniej go wysuszyć. W czasie pieczenia tłuszcz się wytapia i zostaje go niewiele. Dodatek musztardy zaostrza smak, zmiękcza mięso i nadaje mu "charakteru" - smakowo pasuje do tego typu mięsa.

SKŁADNIKI:

ok. 2 kg karczku wieprzowego

ok. 1,5 łyżeczki grubej soli
3 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
pieprz

inne przyprawy wg uznania: ziele angielskie, tymianek, szałwia, rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:
  • Zmieszać wszystkie przyprawy z olejem i musztardą.
  • Obłożyć mięso przygotowaną pastą - przykryć, wstawić do lodówki na 1-2 dni.
  • Mięso można zasznurować - ja tego nie zrobiłam, był dość zwarty kawałek mięsa - ale mimo tego powinnam.
WYKONANIE:
  • Mięsa nie obsmażam, ale wstawiam do maksymalnie nagrzanego piekarnika w otwartym naczyniu i zapiekam do zrumienienia. Odwracam mięso, żeby zrumieniło się i z drugiej strony - zatrzyma to soki wewnątrz mięsa.
  • Po ok. 1/2 godziny mięso podlać wodą, przykryć, przykręcić moc grzania na temp. ok. 180 º C
  • Piec jeszcze ok. 1 1/2 godziny.
  • Mięso wyjąć z piekarnika, zlać rosół, jeśli się wytworzył i zostawić jeszcze w formie na ok. 15-20 min. z lekko uchyloną pokrywką. Wystudzić.
  • Rosół, jeśli nie będzie od razu zużyty najlepiej zlać do wyparzonego słoiczka i zamknąć.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz