29 października 2013

Urządzenie do wypieku chleba

Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem takiego urządzenia - chciałabym zapoznać z zasadami jego działania i podzielić się moją opinią na jego temat. Przez przypadek koleżanka poczęstowała mnie chlebem, który upiekła sama - i tak się zaczęło. Teraz nie mogę się obejść bez swojego chleba, a że "przerobiłam" już kilka wypiekaczy, postanowiłam podzielić się moimi spostrzeżeniami na temat tych urządzeń. 

Budowa i ogólne działanie:
  • Urządzenie jest wyposażone w teflonową formę do wypieku, której nie ma potrzeby natłuszczać przed pieczeniem. 
  • Wewnątrz formy znajdują się wyjmowane mieszadła, które bardzo intensywnie pracują i bardzo dobrze wyrabiają ciasto.
  • Forma umieszczona jest w odpowiedniej odległości od grzałek, które znajdują się na spodzie urządzenia.
  • Podczas wyrabiania ciasto jest podgrzewane odpowiednią do rodzaju wypieku  i od rodzaju programu temperaturą.
  • Proces wyrabiania odbywa się z odpoczynkami i zmianą prędkości poruszania się mieszadeł.
  • Po wyrobieniu - ciasto zostaje w urządzeniu na czas wyrastania, gdzie jest odpowiednia temperatura, która była podnoszona w czasie mieszania. Ciasto ma bardzo dobre warunki wyrastania - wewnątrz jest utrzymane ciepło i wilgotność. 
  • Urządzenie jest dość lekkie - łatwo je przenosić, przestawiać.

Bardziej szczegółowe informacje:
  • Są to urządzenia do których wrzuca się składniki na chleb, czy bułkę - nastawia program i po upływie czasu działania  programu to jest.ok.2 czy 3 godzin - mamy upieczone pieczywo.
  • Można wydłużyć czas rozpoczęcia działania programu, czyli np.ustawić wieczorem,a rano mieć upieczone pieczywo. Na przykład jeśli ustawimy czas na 12 godzin, tzn., że od momentu ustawienia tego czasu - za 8,5 godziny rozpocznie się 3,5 godzinny program. 
  • Czas działania danego programu zmienia się dodatkowo przez ustawienie mocy wypieku i wielkości pieczywa.
  • urządzenie ma ok 10- 12 programów. Są to programy przykładowo: podstawowy, chleb z ziarnami, pieczywo lekkie, słodkie, ekspres, wyrabianie ciasta na makaron, pieczywo maślane, smażenia marmolady, program samego pieczenia.

Moje doświadczenia:

Powyżej przedstawiłam właściwie same zalety i nie można narzekać i przedstawiać wad - bo urządzenie nie może służyć do wszystkiego.

Program marmolada - trwa 1 godzinę 20 min. Zrobiliśmy kiedyś próbę, włączając kilka razy, żeby dosmażyć powidła - zapiekły się tylko uszczelki, które są pod mieszadłami. Nie polecam zainteresowania tym programem.

Piekłam pieczywo drożdżowe - słodką bułkę - rewelacja - wrzucić składniki - program nawet szybki ok. 2 godzinny i puszysta, dobrze wyrośnięta buła.

Z tego względu, że piekę chleb tylko na zakwasie - a w nich nie ma takiego programu - wykorzystuję częściowo programy tzn.
  • mieszam w podstawowym, albo w ekspresowym i przerywam program. Zostawiam w urządzeniu, bo tam jest ciepło i ma dobre warunki do wyrastania.
  • po wyrośnięciu ciasta włączam program samego pieczenia.
Na co zwrócić uwagę kupując takie urządzenie:
  • Forma w środku powinna być podłużna  z dwoma mieszadłami (są pojedyncze i małe foremki) - pieczywo nie musi wypełniać całej formy, a zawsze jest bezpieczniej jeśli ma miejsce do wyrastania. 
  • Forma i mieszadła nieporysowane. 
  • Musi być program 1 godzinny samego pieczenia - nie wszystkie tego typu urządzenia go mają.
  • Moc urządzenia - mam 610 i 850 Wat - to o wyższej mocy trochę lepiej wypieka.
Cieszę się, że korzystam z takiego urządzenia, jakbym nie miała nie wiedziała bym co tracę. Jeśli potrzebujecie więcej informacji - zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się swoimi doświadczeniami. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz