Nazwałam je wykwintne, ponieważ różnią się od powszechnie znanych, bo nie zawierają ziemniaków. Są super delikatne, mocno serowe w smaku. Nie robię ich często ze względów ekonomicznych, ale raz na jakiś czas zatęsknię za tym smakiem i muszę zrobić. Jeśli takich nie jedliście spróbujcie chociaż raz.
SKŁADNIKI:
500 g sera (twarogu) - nie kwaśnego
3 jaja - oddzielić
150 g mąki
20 g tłuszczu
sól
mąka do podsypania
30 g masła
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
WYKONANIE:
- Twaróg musi być dobrze odciśnięty* - zemleć w maszynce do mięsa, albo utrzeć w malakserze.
- Ubić pianę z białek.
- W misce utrzeć tłuszcz, dodawać kolejno żółtka, ser. Utrzeć na jednolitą masę.
- Połączyć białka delikatnie z masą serową.
- Dodać mąkę, odrobinę soli. Wymieszać. Masa jest bardzo miękka i delikatna - taka ma być.
- Nastawić garnek z wodą.
WYKONANIE:
- Na stolnicę posypaną mąką, wyłożyć masę serową. Po wierzchu też trochę obsypać, aby nie lepiła się do rąk. Nie wgniatać więcej mąki, mimo, że ciasto jest miękkie, lepiej obsypywać tylko po wierzchu.
- Formować z ciasta wałek i tępą stroną noża robić kratkę, co jednocześnie trochę spłaszcza.
- Kroić na 2 - 3 cm kawałki.
- Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć na chwilę. Wyławiać od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Odsączać na sicie. Jeśli nie są od razu podawane - przelać wodą.
- Podawać z masłem, śmietaną lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
*jeśli nie jest obciążyć między dwoma deseczkami i odsączyć nadmiar serwatki
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z "Kuchnia Polska" PWE Warszawa 1979
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z "Kuchnia Polska" PWE Warszawa 1979
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz