17 października 2013

Pierogi leniwe wykwintne

Nazwałam je wykwintne, ponieważ różnią się od powszechnie znanych, bo nie zawierają ziemniaków. Są super delikatne, mocno serowe w smaku. Nie robię ich często ze względów ekonomicznych, ale raz na jakiś czas zatęsknię za tym smakiem i muszę zrobić. Jeśli takich nie jedliście spróbujcie chociaż raz. 

SKŁADNIKI:

500 g sera (twarogu) - nie kwaśnego
3 jaja - oddzielić
150 g mąki
20 g tłuszczu
sól
mąka do podsypania
30 g masła
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:
  • Twaróg musi być dobrze odciśnięty* - zemleć w maszynce do mięsa, albo utrzeć w malakserze.
  • Ubić pianę z białek.
  • W misce utrzeć tłuszcz, dodawać kolejno żółtka, ser. Utrzeć na jednolitą masę.
  • Połączyć białka delikatnie z masą serową.
  • Dodać mąkę, odrobinę soli. Wymieszać. Masa jest bardzo miękka i delikatna - taka ma być.
  • Nastawić garnek z wodą.

WYKONANIE:
  • Na stolnicę posypaną mąką, wyłożyć masę serowąPo wierzchu też trochę obsypać, aby nie lepiła się do rąk. Nie wgniatać więcej mąki, mimo, że ciasto jest miękkie, lepiej obsypywać tylko po wierzchu.
  • Formować z ciasta wałek i tępą stroną noża robić kratkę, co jednocześnie trochę spłaszcza. 
  • Kroić na 2 - 3 cm kawałki.
  • Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć na chwilę. Wyławiać od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Odsączać na sicie. Jeśli nie są od razu podawane - przelać wodą.
  • Podawać z masłem, śmietaną lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

*jeśli nie jest obciążyć między dwoma deseczkami i odsączyć nadmiar serwatki

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z "Kuchnia Polska" PWE Warszawa 1979



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz