18 października 2013

Spaghetti alla puttanesca

Co zrobić z czarnych oliwek, które zostają po zrobieniu sałatki? Zawsze mam ten dylemat, bo o zjedzeniu samych, co zostają w słoiku zapomina się. Znalazłam znakomite rozwiązanie -  spaghetti, które łączy ze sobą oliwki, kapary i anchois w oryginalny smak - nieco słonawy i pachnący czosnkiem. Jest to sos należący do klasyki włoskich sosów, a pochodzi z 1950 r. Nazwa w tłumaczeniu nie jest chlubna i nie przytoczę. (źródło: Wikipedia) A sam sos jest wyjątkowy. Polecam.

SKŁADNIKI:

500 g makaronu spaghetti
1/3 szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 puszka anchois z sosem, czy z oliwką ok 50 g
1 słoiczek kaparów ok. 64 g po odsączeniu
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
1 puszka pomidorów bez skóry - nie dodawać soku
1/2 pęczka natki z pietruszki
czarny pieprz - świeżo zmielony
chili - w proszku, albo świeżo zmielone

PRZYGOTOWANIE:
  • Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w krążki
  • Obrać czosnek
  • odsączyć pomidory
WYKONANIE:
  • Do garnka, w którym będzie wymieszany makaron z sosem - wlać oliwę, dodać rozgnieciony czosnek i anchois - wymieszać i zmiażdżyć. Dodać kapary, oliwki i pomidory.
  • Przykryć garnek, nastawić na dużym i doprowadzić do wrzenia. Od razu odkryć, zmniejszyć płomień na najmniejszy i podgrzewać długo, aż ugotuje się makaron.
  • Nastawić wodę na makaron i ugotować al dente.
  • Posiekać natkę - dodać część do sosu część pietruszki, a część zostawić do posypania na surowo.
  • Dodać pieprz, chili 
  • Połączyć sos ze świeżo ugotowanym makaronem, posypać natką.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz