17 listopada 2013

Kasztanowe wstążki z kasztanami

Makaron - inny niż wszystkie. Ciasto jest zagniecione ze zmielonymi na mąkę kasztanami. Można kupić mąkę kasztanową, ale ja zmieliłam kasztany w rozdrabniaczu - można w młynku do kawy. Ciasto łatwo się zagniata, łatwo rozwałkowuje i gotuje się błyskawicznie. Na wierzch kasztany zmieliłam, ale można część podać w całości, albo grubo pokrojone - będzie ciekawsze w smaku i bardziej efektowne. Zagrzanie ich w ricotcie ze śmietaną - oblepia makaron w masę - dla gości podałabym sos śmietanowy oddzielnie, a makaron wymieszałabym z odrobiną masła. Na drugi dzień były bardzo dobre odsmażone.

SKŁADNIKI:

ciasto:
200 g obranych kasztanów lub mąki kasztanowej
100 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 60 ml wody
szczypta soli

sos:
200 g sera ricotta
4 łyżki śmietany

na wykończenie:
200 g kasztanów
ser typu parmezan
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  • Kasztany, jeśli nie obrane - obrać - sposób obrania na moim blogu tutaj.
  • Część kasztanów zmielić na mączkę - nie musi być całkiem pył, ale nie powinno być grubszych kawałków, bo będą przy wałkowaniu robić dziury w cieście - można dla pewności przesiać przez grube sito.
  • Zagnieść ciasto. Wymieszać oba rodzaje mąki, zrobić dołek - wbić jajko, szczyptę soli, wodę i dobrze wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Jak trudno zlepić dodać trochę wody, jak za miękkie dodać mąki. Ciasto na makaron powinno być twarde. Zawinąć w folię i zostawić na ok. 20 min do odpoczynku.
  • Ciasto podzielić na trzy części. zgnieść piąstkami na placki. Rozwałkować każdy oddzielnie na grubość ok. 2 mm.  podsypując mąką. zostawić do lekkiego przeschnięcia.
WYKONANIE: 
  1. Nastawić wodę na makaron, posolić.
  2. Placki na makaron pokroić w poprzek na szerokie pasy - ułożyć jeden na drugim - i kroić na ok. 1 cm. paski.
  3. Na patelni podgrzać ricottę ze śmietaną, posolić, dodać pieprz - podtrzymać na małym ogniu. Makaron dodawać do sosu przed samym podaniem, bo w krótkim czasie wypija śmietanę i robi się suchy.
  4. Makaron wrzucać na wrzątek i po zagotowaniu ok. 3 min - odcedzić i włożyć do gorącego sosu na patelni.
  5. Podając posypać solą, grubo zmielonym pieprzem, parmezanem i grubo posiekanymi kasztanami.
SMACZNEGO!




Źródło przepisu: Czasopismo Twój Styl, artykuł "Pełne nasycenie" Joanna Pawełczak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz