3 grudnia 2013

Awokado, jak obrać i inne cenne wskazówki


























Na co zwrócić uwagę kupując awokado?
  • Kupując awokado trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd zewnętrzny, żeby nie miało plam i żadnych uszkodzeń na skórce.
  • Awokado nie może być, ani za miękkie -  ani za twarde - bo będzie niedobre. 
  • Przy delikatnym naciśnięciu powinno wyczuwać się, że się da lekko ugnieść  i to wgniecenie powinno się cofnąć.
Jeśli kupiliśmy za twarde?
  • Zawijamy w papier śniadaniowy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aż dojrzeje.
  • Możemy tak zawinięte schować do lodówki - będzie dojrzewało wolniej.
Jak najlepiej obierać awokado?
  1. Umyć i osuszyć.
  2. Przekroić dookoła ostrym nożem - do samej pestki - zdjęcie powyżej.
  3. Wbić nóż w pestkę i delikatnie połówkę przekręcić - powinna odejść jedna połówka, potem usuwamy nóż z pestką z drugiej połówki.
  4. Mamy dwie połówki awokado. Delikatnie dużą łyżkę wkładamy pod skórkę, najpierw z brzegu, potem coraz głębiej, aż zostanie nam sama skórka.
Jak postępować dalej po obraniu?
  1. Awokado bardzo nieładnie ciemnieje i to w bardzo krótkim czasie.
  2. Obrane awokado trzeba jak najszybciej rozdrobnić i skropić sokiem z cytryny i wymieszać dokładnie - jest gotowe do dalszej obróbki.
  3. Do salaterki w której przechowujemy awokado dobrze jest wrzucić pestkę, którą z niego wyjęliśmy - to jest też sposób, żeby nie ściemniało - ja tego nie mogę potwierdzić, bo zawsze skrapiam sokiem z cytryny i jest bardzo ładne. 
  4.  Przykryć salaterkę folię spożywczą i do lodówki.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz