3 grudnia 2013

Łosoś z awokado w siekanej przystawce

Ta przystawka nazywana jest "Tatar z awokado" - występuje z łososiem lub bez - obie wersje warte są rozpowszechnienia, ponieważ obie są naprawdę dobre. Szybka w wykonaniu - pożywna i oczywiście bardzo zdrowa.

SKŁADNIKI:

1 awokado
1/2 cytryny - sok
1 ogórek kiszony średniej wielkości
100 g wędzonego łososia - może być sałatkowy
1 mała cebula - może być biała
sól, pieprz, sos sojowy - do smaku - ale raczej do oddzielnego podania

PRZYGOTOWANIE:
  • Awokado obrać - o awokado na moim blogu -  pokroić w kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny i wymieszać w oddzielnej miseczce.
  • Ogórek kiszony obrać obieraczką, pokroić w kosteczkę - odcisnąć nożem sok - nie dodawać go.
  • Łososia posiekać ostrym nożem.
  • Cebulkę - pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
  1. Można wszystkie składniki wymieszać, doprawić i od razu jeść. 
  2. Jeśli na przyjęcie - można wyłożyć na półmisek - ubijając najlepiej w małych foremkach i przewracając do góry dnem  delikatnie położyć na półmisek - przyozdobić listkami sałaty i cytryną. (Ja robiłam jako posiłek - przekąskę - umieściłam w silikonowym kominie z formy babkowej)
  3. Albo podać w pucharkach.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz