12 grudnia 2013

Trufle z białej czekolady z migdałem i wiórkami kokosowymi


Co kupić na świąteczne prezenty? Ja mam zamiar zrobić w tym roku słodkie prezenty - w postaci bombonierek z różnych małych słodkości - między innymi takich trufli jak te. Będę robić też pudełeczka bez użycia kleju - żeby ładnie zapakować.

SKŁADNIKI: na ok. 20 szt.

150 ml śmietany kremówki 36%
60 g masła
100 g białej czekolady

kilka kropel amaretto lub wódki i olejek migdałowy - opcjonalnie
3 łyżki zmielonych podprażonych migdałów
5 łyżek zmielonych suchych wafli
20 szt. całych obranych migdałów
wiórki kokosowe do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Czekoladę posiekać nożem, albo połamać na kosteczki. Czekolada nie może być zimna - np. z lodówki, lepiej jak jest cieplejsza niż o temp. pokojowej.
  • Zagotować śmietanę i od razu zdjąć z palnika - dodać masło, połamaną czekoladę - mieszać do uzyskania jednolitego kremu - zostawić do wystudzenia, a potem chłodzić w lodówce - ok. 4 godzin, a najlepiej na noc.


WYKONANIE:
  1. Na talerzyk  wysypać wiórki kokosowe.
  2. Do przestudzonego kremu dodać amaretto - zmiksować na dużych obrotach, do napuszenia ok. 3-5 min.
  3. Do kremu dodać zmielone migdały i wafle - zmieszać razem - jak jest ciepło można jeszcze na chwilę odłożyć do lodówki - ja formowałam od razu.
  4. Nabierać krem łyżeczką i pomagając drugą łyżeczką formować najpierw kształt łyżeczek - później wkładać w środek migdał i obtaczać w wiórkach formując w kulkę. Układać w naczyniu - odłożyć do stężenia. Przechowując na dłużej trzymać w lodówce.
SMACZNEGO!





1 komentarz: