Bardzo aromatyczne danie - schabowe przyrządzane z kością zyskują na smaku, mięso jest bardziej soczyste. Dzięki dodatku boczku wędzonego i aromatycznego nadzienia mięso nabiera innego smaku niż zwykłe panierowane schabowe. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Włoska wyprawa Jamiego" - trochę zmieniłam skład - zaznaczony gwiazdkami. Myślę, że takie danie równie dobre będzie z suszoną szałwią lub dodatkiem np. skórki cytrynowej jaką proponuje we wstępie do przepisu Jamie.
SKŁADNIKI:
4 kotlety schabowe z kością
8 listków szałwi
olej
1 łyżka mąki
nadzienie:
4 morele
4 plasterki wędzonego boczku**
2 listki szałwi**
1 ząbek czosnku
50 g masła
sól i pieprz
1 kg ziemniaków
6 grubych plasterków wędzonego boczku lub pancetty
1 główka czosnku
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Obgotować ziemniaki 3-4 min w osolonej wodzie. - odcedzić i odparować.
- W kotletach ostrym nożem zrobić kieszenie. Nadzienie zmiksować w malakserze - podzielić na cztery porcje i wypełnić kieszenie.
- 8 listków szałwi delikatnie skropić olejem, oprószyć mąką z jednej strony - tą stroną przycisnąć do kotletów z obu stron. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać na 220 C
- Boczek wędzony pokroić w 1 cm. paski. Blachę natłuścić olejem - rozłożyć boczek, wrzucić ziemniaki, nieobrane ząbki czosnku, pozostałe listki szałwi - skropić oliwą po wierzchu i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Po 10 minutach rozgrzać patelnię - polać olejem - smażyć kotlety po 10 min każdą stronę.
- Wyjąć blachę z piekarnika - ziemniaki powinny być przyrumienione - położyć na wierzch kotlety.
- Wstawić jeszcze do piekarnika na 10 - 15 min. - zależy od grubości kotletów.
- Po tym czasie podawać od razu do stołu.
*w oryginale prosciutto
** w oryginale było 8 - ale w/g mnie zdecydowanie za dużo
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz