6 grudnia 2013

Rolada z kremem kasztanowym


Sezon na kasztany minął, ale można kupić gotowe kremy kasztanowe. Ta rolada jest własnie z gotowym, francuskim kremem z kasztanów. Kakaowa rolada i nadzienie z bitej śmietany usztywnionej kremem kasztanowym i niedużą ilością czekolady - efekt przerósł moje oczekiwania. Te zdjęcia robione były na drugi dzień po zrobieniu, krem tak samo wyglądał od razu po zrobieniu jak i na drugi dzień. Ciekawy smak, nie za słodki - w sam raz z wyczuwalną nutą kasztanowego smaku.

SKŁADNIKI:  na blachę w piekarniku 40cm. x 40cm

Ciasto:
8 żółtek
4 białka
100 g cukru

80 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej (ok. 2,5 łyżki)
40 g kakao (ok. 1/3 szklanki)

krem:
1/3 szklanki mleka
60 g gorzkiej czekolady

300 ml. śmietany
250 g kremu kasztanowego*

Dekoracja:
krem kasztanowy - do posmarowania wierzchu
daktyle- kilka

PRZYGOTOWANIE:

Upiec roladę - szczegóły na moim blogu.
  • Wymieszać oba rodzaje mąki z kakaem.
  • Ubić żółtka z połową cukru
  • Ubić białka - czystymi łopatkami, nie po żółtkach z drugą połową cukru.
  • Połączyć masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
  • Przesiewać sypkie małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc.
  • Wylać na papier i piec w temp. 220 C ok. 10 min. 
  • Wyłożyć upieczoną roladę na wilgotną ściereczkę i przykryć wilgotną ściereczką - tak zostawić do wystygnięcia.
Czekolada:
  • Zagotować mleko, wyłączyć palnik - wrzucić połamaną czekoladę. Po minucie mieszać do uzyskania gładkiej masy - zostawić do wystudzenia.
Śmietana:
  • Schłodzić śmietanę i naczynie do jej ubicia.
WYKONANIE:
  1. Ubić śmietanę na sztywno - jak ubić śmietanę, aby nas nie zawiodła na moim blogu.
  2. Czekoladę zmiksować na krem, potem połączyć z kremem kasztanowym, a następnie z ubitą śmietaną - dodając partiami śmietanę -  połączyć delikatnie mieszając  łopatką - nie mikserem.
  3. Z wierzchu  rolady zdjąć ściereczkę - wyłożyć cały krem - rozkładając więcej z tej strony, z której będziemy zwijać. Pomagając sobie ściereczką powoli zwijać w rulon. Roladę schłodzić.
  4. Po schłodzeniu zdjąć ściereczkę - posmarować kremem z kasztanów i udekorować połówkami daktyli.
*Ja użyłam " Krem kasztanowy z wanilią" Bonne Maman - jest bardzo słodki, z tego względu nie dodawałam do masy cukru. W składzie ma 38 %  kasztanów jadalnych, a  reszta to cukry i ekstrakt  wanilii.

SMACZNEGO!





























1 komentarz:

  1. Zapomniałam napisać, że przepis na samo ciasto pochodzi z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd"

    OdpowiedzUsuń