Barszcz ukraiński - podstawą jest fasola, burak cienko pokrojony w paseczki, różne warzywa - tak jak do jarzynowej, tylko w małych, nie dominujących ilościach, pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Jest to jedna z moich najbardziej ulubionych zup - takiej zupy trzeba robić więcej, na kilka dni - bo im robi jej się coraz mniej - to jest coraz lepsza.
SKŁADNIKI: na ok. 5 litrów zupy
wywar mięsny,ale nie drobiowy - ja dałam żeberko "trójkąt",
ale można zrobic bez wywaru miesnego
ale można zrobic bez wywaru miesnego
250 g fasoli "Jaś"
2 nieduże buraki
2 marchewki
kawałek selera,
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
2 ziemniaki
kapusta włoska - 2 liście
kawałek ostrej papryki
kawałek kalafiora, kalarepka - dowolnie
2 ząbki czosnku
duża łyżka koncentratu pomidorowego
pęczek natki z pietruszki
sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
jogurt - najlepiej gęsty
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę przebrać, wypłukać i zalać dużą ilością zimnej wody - i zostawić najlepiej na noc.
- Jeżeli nie mamy wywaru mięsnego, a chcemy na wywarze - to najlepiej nastawić mięso w oddzielnym garnku i po ugotowaniu mięsa przecedzić przez sitko do gotującej się zupy.
- Buraki - umyć, obrać i pokroić w cienkie paski - posypać solą, przemieszać z nią i zostawić, żeby zmiękły.
- Zagotować ok 2 litrów wody - posolić, dodać ziele i liść laurowy, kawałek ostrej papryczki i wszystkie warzywa, które pokroić w paseczki, kosteczkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tartce, kapustę cienko poszatkować - wrzucić na wrzątek i gotować. Natkę pietruszki oskubać z listków, a łodygi włożyć na wierzchu zupy, żeby można było ładnie je wyjąć po ugotowaniu całości. Warzywa typu kalafior i pokrojone buraki dodać jak wszystko będzie ugotowane.
- Namoczona fasola gotuje się bardzo szybko - najlepiej ugotować ją oddzielnie, w wodzie w której się moczyła i połączyć z gotującymi się już warzywami, wywarem mięsnym.
- Jak warzywa będą miękkie dodać kalafior, buraczki, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek - z burakami nie gotować dłużej jak 10 - 15 minut. Buraki będą twardawe - ale takie mają być. Przyprawić do smaku solą, cukrem. Jogurt dodać przed podaniem do stołu - najlepiej zahartowany gorącą zupą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz