25 stycznia 2014

Czekoladowy śliwkowiec na winie

Biszkopt ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie i nasączony winem  - dodatek marcepanu, albo migdałów i masa z czekolady - czy takie zestawienie może być niedobre? Dla mnie bomba! Modne są ostatnio tarty - nie bardzo rozumiem dlaczego? Ciasta biszkoptowe są bardzo łatwe do zrobienia, przygotowanie biszkoptu nie zajmuje więcej czasu niż ciasta kruchego, biszkopt nie zawiera tłuszczu. Ja jestem większą fanką ciast biszkoptowych niż tart - może szczególnie z tego względu, że że lubię ciasta z kremami, masami i bitą śmietaną. To ciasto - może być zrobione w formie tarty, robiąc więcej masy może służyć jako wykwintny tort. Biszkopty z dodatkiem kakao do niedawna były moją kulą u nogi - sposób w jaki zrobiłam ten biszkopt - dał bardzo dobry efekt i chyba już tej wersji będę się trzymać.

SKŁADNIKI:

5 jaj - oddzielić
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

300 g śliwek wędzonych
300 ml czerwonego słodkiego wina
masa marcepanowa, lub migdały - posiekane lub mielone

500 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki:

  • Śliwki zalać winem - ustawić na palniku, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, wyłączyć palnik i zostawić przykryte do wystygnięcia. Odcedzić bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Biszkopt:

  • Mąkę wymieszać z kakao.
  • Białka umieścić w większej misce - spienić na wolnych obrotach miksera. Dodać sól, sok z cytryny - ubić na największych obrotach na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier. Zmniejszyć obroty na najmniejsze dodając po jednym żółtku - do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę z kakao przesiewać partiami bezpośrednio na masę jajeczną i łączyć łopatką delikatnie i bez pośpiechu mieszając.
  • Wylać biszkopt do tortownicy - na wyłożone tylko dno papierem do wypieków. 
  • Piec w temperaturze 180 C ok. 30 - 40 min. 10 ostatnich minut dobrze jest ustawić piekarnik góra - dół. Wystudzić, przeciąć na pół.
Czekolada:
  • Czekoladę posiekać.
  • Zagotować śmietanę, zdjąć z palnika - dodać czekoladę, chwilę odczekać i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy - studząc co raz zamieszać. Masę wstawić do lodówki do stężenia na jlepiej na kilka godzin.
WYKONANIE:
  1. Masa czekoladowa: Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Włożyć z naczyniem do wrzątku - mieszając do rozpuszczenia i tak zostawić do lekkiego przestudzenia. Zimną masę czekoladową ubić mikserem na najwyższych obrotach - dodać rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając ubijania, połączyć dobrze razem.
  2. Śliwki odsączyć na sicie. Na paterze położyć górną część biszkoptu - nasączyć połową wina ze śliwek, posmarować cienko masą - wyłożyć na nią śliwki, między śliwki powkładać pokruszony marcepan i rozłożyć jeszcze śliwkach masę, rozprowadzając od brzegów do środka.
  3. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować boki i górę pozostałą masą czekoladową. Udekorować wiórkami z czekolady.
SMACZNEGO!








1 komentarz: