21 stycznia 2014

Ciasteczka otrębowe z dodatkami - nakładane łyżką

Bardzo pożywne, bogato napchane samymi zdrowymi składnikami - otręby, płatki owsiane, muesli, suszone morele. Zrobienie ich nie jest czasochłonne, bo się nie wykrawa, tylko nakłada łyżką. Jest w nich mniej ciasta niż pozostałych składników - kto ceni takie źródło witamin, minerałów i błonnika - zachęcam do zrobienia. Przepis pochodzi z tego adresu - niewiele go zmieniłam, a robiłam wielokrotnie te ciasteczka, jak jeszcze nie planowałam zakładać bloga. Z tego względu, że chcę mieć u siebie szczególnie te przepisy, które bardzo cenię i do których często sięgam - umieszczam go na swoim blogu.  

SKŁADNIKI:

1 szklanka suszonych - pokrojonych drobno moreli
1/2 szklanki płatków owsianych

2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
3/4 łyżeczki cynamonu

230 g masła - miękkie
1,5 szklanki cukru
2 duże jaja
wanilia - ekstrakt lub cukier

PRZYGOTOWANIE:
  • Morele wypłukać, zalać wrzątkiem i moczyć do 1 godz. Odcedzić - pokroić w kostkę.
  • Do jednej miski wsypać płatki, otręby, muesli, dodać morele - wymieszać
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę i cynamon - wymieszać
WYKONANIE:
  1. Masło utrzeć na puch.
  2. Dodawać stopniowo cukier - ucierać, dodać jaja, wanilię. Ucierając dodawać po trochu mąkę. 
  3. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników - wsypać wymieszane otręby z innymi dodatkami - wymieszać łyżką do połączenia.
  4. Masę przykryć folią i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę - można zostawić do drugiego dnia.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Nakładać pełną łyżkę masy na blachę - zachowując spore odstępy, bo ciastka w pieczeniu  rozpłaszczają się. Układa się kopce - a i tak wychodzą lekko spłaszczone.
  7. Piec w temperaturze ok. 180º C - u mnie piekarnik góra-dół przez 20 - 25 min. - do lekkiego zbrązowienia. Upieczone ciastka ładnie odchodzą od papieru. 
  8. Po wyjęciu zostawić parę minut na blasze - jeszcze dochodzą. Potem zdjąć i wystudzić. 
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz