20 stycznia 2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa


Bardzo dekoracyjna, również dobra jako dodatek do ciast i deserów. Nie ma nadmiaru cukru - który oblepia skórki - podawane w innych tego typu przepisach. Stary sposób, nie wiem czy ktoś jeszcze tak robi. Skórkę z pomarańczy trzeba moczyć w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając - pozwala to idealnie oddzielić białą część, jednocześnie usunąć gorycz skórki.

SKŁADNIKI:

Słoik 3/4 l. skórek z pomarańczy* (zdjęcie poniżej)

2 szklanki cukru
1 szklanka wody
łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  • Skórki z pomarańczy ułożyć w słoiku - zalać zimną wodą. Odstawić na 2 - 3  dni często zmieniając wodę - zimną.
WYKONANIE:
  1. Odcedzić skórki z wody, ostrym nożem dokładnie ściąć białą część.
  2. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny - włożyć skórki, pogotować 5 min.- wyłączyć palnik i zostawić do następnego dnia.
  3. Odcedzić z syropu - można pokroić w paski, kostkę lub zostawić w całości.
  4. Syrop zagotować, włożyć skórki - podgrzać do zawrzenia. Można od razu włożyć do słoika, czy słoiczków i zamknąć na gorąco.
SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz