2 stycznia 2014

Lasagne ze szpinakiem

To lasagne jest z serkiem pleśniowym "Lazur" - bardzo lubię ser pleśniowy, ale bez dodatków - nawet bez chleba. Natomiast do łączenia go w daniach do niedawna nie brałam pod uwagę. Zostałam namówiona przez ... osobę która nie znosi tego typu serów, a w szpinaku z dodatkiem makaronu nie widzi lepszego dodatku. Rzeczywiście ser pleśniowy nie jest tu wyczuwalny, a nadaje całemu daniu wysublimowany smak i kremową konsystencję. 

SKŁADNIKI: duża porcja 20 płatów*

700 g mrożonego szpinaku
1/2 główki czosnku
1 duża śmietana 400 ml
3 jaja
pieprz, sól, gałka muszkatołowa

sos beszamel:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki
150 g masła
sól
gałka muszkatołowa
biały pieprz
szczypta kurkumy

1 paczka lasagne
200 g sera z niebieską pleśnią - rozdrobnić
100 g parmezanu - zetrzeć na tartce

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak
  • Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, posiekać.
  • Na patelnię wlać śmietanę, zacząć podgrzewać - dodać szpinak, przeciśnięty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Chwilę podgrzewać na niezbyt dużym ogniu. Nie powinno za dużo odparować masa nie powinna być sucha - można dodać jeszcze trochę mleka lub śmietany -makaron wchłonie nadmiar płynu.
  • Wybić do miseczki jaja - dodać do gorącego szpinaku, zamieszać krótko, rozbijając żółtka. Jaja nie powinny się do końca ściąć.
Sos beszamel:
  • Mąkę wmieszać z częścią mleka. Połączyć z resztą mleka - nastawić w rondlu na palnik - podgrzewać mieszając, dodać masło, sól, trochę gałki, biały pieprz, szczyptę kurkumy. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć od razu.
WYKONANIE:
  1. Nastawić wodę na makaron - osolić. 
  2. Przygotować naczynie do zapiekania - na spód wlać trochę sosu beszamel.
  3. Na wrzątek wkładać płaty makaronu - ilość taką, żeby wyłożyć dno naczynia -gotować 3-4 min. nie musi być do końca ugotowany.
  4. Układać warstwami na sos: makaron, szpinak, sos, ser pleśniowy, trochę parmezanu - powtarzać do wyczerpania szpinaku. Ostatnią warstwę kończy makaron - na to sos beszamel i parmezan.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 º C. Naczynie przykryć pokrywką, lub folią aluminiową - wstawić do piekarnika na ok. 25 min. Potem odkryć folię, zostawić jeszcze na 5 - 10  min do zapieczenia wierzchu.
  6. Po wyjęciu z piekarnika - odczekać zanim będzie się kroić 10 - 15 min. Makaron dopije jeszcze nadmiar soku, całość nabierze większej stabilności, łatwiej będzie kroić.
* Warstwa jedna z 4 płatów i 5 warstw makaronowych. Z tej ilości szpinaku można dać jedną warstwę makaronu mniej - ja rozkładałam szpinak bardzo cienko - najlepiej widelcem

SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz