SKŁADNIKI: ok. 20 szt.
100 g piernika*
300 g śliwek wędzonych
2 łyżki rumu
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
do obtoczenia:
posiekane orzechy włoskie
kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Piernik zmiksować na gruby piasek.
- Śliwki jeśli twarde namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. Jeśli miękkie, dodać rum i rozdrobnić blenderem na masę.
- Czekoladę rozdrobnić i razem masłem rozpuścić nad parą wodną.
- Piernik wsypać do śliwek, wymieszać na masę, dodać ciepłą czekoladę. Wyrobić chwilę łyżką, albo ręką - do połączenia.
- Formować w rękach kulki, obtaczać w kakao lub posiekanych orzechach.
*Zamiast piernika można dać inne ciasto, czy ciasteczka i odrobinę zapachu lub mielonej przyprawy korzennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz