Chrupiąca cykoria z dodatkiem pikantnej przyprawy chili i pomarańczy - doskonała. Cykoria w Polsce jest mało popularna - a warta rozpowszechnienia ze względu na walory odżywcze i zdrowotne, a podobno również ma rewelacyjny wpływ na urodę - a po za tym można urozmaicić nasze codzienne menu. Więcej o cykorii. Cykoria podawana jest nie tylko w surówkach - na zimno, ale także na gorąco. Jest chrupiąca, nie więdnie po posoleniu, jak inne sałaty - może służyć również jako dekoracja półmisków.
SKŁADNIKI:
3 cykorie
2 pomarańcze
1/2 małego strąka czerwonej papryki
1 laska selera naciowego
2 łyżki soku z pomarańczy
ostra papryczka chili - najlepiej z młynka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cykorię opłukać z wierzchu, odciąć piętkę.
- Selera cienko obrać - najlepiej obieraczką do jarzyn.
- Odfiletować pomarańcze.
WYKONANIE:
- Do salaterki wrzucić: pokrojoną w paski cykorię, pociętego selera na jak najcieńsze plasterki - posolić i wymieszać i odstawić na jakiś czas.
- Później dodać paprykę czerwoną, pokrojoną w cienkie paski, dodać pomarańcze w cząstkach i sok, który się wytworzył, posypać grubo zmielonym pieprzem i chili, można dodać oliwkę - ja nie dodawałam. Wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz