16 stycznia 2014

Surówka z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi


























Pysznie podany surowy seler - od razu skropiony obficie cytryną nie ciemnieje - do tego jabłko, orzechy włoskie i natka pietruszki - kto nie próbował takiego połączenia - polecam, moja ulubiona. Wygląd sałatki zależy od tego w jakim czasie połączymy seler i jabłko z sokiem, jak zrobimy to od razu - surówka będzie naprawdę biała i apetyczna.

SKŁADNIKI:

1 duży seler (po obraniu ok.200 - 300 g)
sok z małej cytryny
2 duże kwaśne jabłka

cukier - niecałe 1/2 łyżeczki
sól
biały pieprz
2 czubate łyżki jogurtu, lub gęstej śmietany

2-3 łyżki orzechów włoskich - posiekanych grubo
natka pietruszki posiekana

PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotować salaterkę do wymieszania sałatki - wlać od razu do niej sok z cytryny. 
  • Posiekać orzechy, natkę z pietruszki.
WYKONANIE:
  1. Obrać seler - od razu zetrzeć go na grubej tartce do soku z cytryny i od razu wymieszać, by sok dotarł do każdego kawałka selera.
  2. Obrać jabłka - od razu zetrzeć do selera - też od razu dobrze wymieszać.
  3. Dodać cukier, sól i biały pieprz - wymieszać, połączyć z jogurtem.
  4. Przed samym podaniem dodać orzechy i natkę z pietruszki.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz