Pysznie podany surowy seler - od razu skropiony obficie cytryną nie ciemnieje - do tego jabłko, orzechy włoskie i natka pietruszki - kto nie próbował takiego połączenia - polecam, moja ulubiona. Wygląd sałatki zależy od tego w jakim czasie połączymy seler i jabłko z sokiem, jak zrobimy to od razu - surówka będzie naprawdę biała i apetyczna.
SKŁADNIKI:
1 duży seler (po obraniu ok.200 - 300 g)
sok z małej cytryny
2 duże kwaśne jabłka
cukier - niecałe 1/2 łyżeczki
sól
biały pieprz
2 czubate łyżki jogurtu, lub gęstej śmietany
2-3 łyżki orzechów włoskich - posiekanych grubo
natka pietruszki posiekana
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować salaterkę do wymieszania sałatki - wlać od razu do niej sok z cytryny.
- Posiekać orzechy, natkę z pietruszki.
- Obrać seler - od razu zetrzeć go na grubej tartce do soku z cytryny i od razu wymieszać, by sok dotarł do każdego kawałka selera.
- Obrać jabłka - od razu zetrzeć do selera - też od razu dobrze wymieszać.
- Dodać cukier, sól i biały pieprz - wymieszać, połączyć z jogurtem.
- Przed samym podaniem dodać orzechy i natkę z pietruszki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz