14 stycznia 2014

Gulasz wieprzowo - wołowy w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi















Co na obiad? Może kluski ziemniaczane z sosem - dla mnie najsmaczniejsze z grzybowym. Okres zimowo - wiosenny w kuchni gra - to częściej przewaga ziemniaków "przetworzonych" i kasz niż samych ziemniaków jako dodatek do obiadu. Poniżej  - moja propozycja na obiad - przepis na  kluski śląskie umieściłam w poprzednim wpisie na moim blogu.

SKŁADNIKI:

500 g mięsa - może być mieszane wołowo-wieprzowe
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 czubata łyżka masła
olej do smażenia
smak grzybowy*
pieprz
imbir mielony
lubczyk

sól

1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
1/3 szklanki wody
1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany

PRZYGOTOWANIE:
  • Mięso pokroić w mniejszą kostkę.
  • Pieczarki umyć pod bierzącą wodą**, pokroić w plasterki
  • Cebulę posiekać.
WYKONANIE:
  1. Na rozgrzany olej - włożyć pokrojone mięso i smażyć na bardzo dużym płomieniu, żeby nie puszczało soku, tylko, żeby się przyrumieniło - po zrumienieniu - przykryć i utrzymywać w cieple.
  2. Na rozgrzany olej - wrzucić cebulę, dodać masło - jak cebula zacznie się rumienić dodać pieczarki - ogień zwiększyć na bardzo duży, żeby odparowywał sok, który wytwarza się z pieczarek. Jak sok już odparował - dodać mięso, wszystkie przyprawy, oprócz soli - przesmażyć chwilę mieszając. Podlać wodą ok. 500 ml. dodać smak grzybowy i dusić pod przykryciem - aż mięso będzie mięciutkie.Pod koniec duszenia osolić. W razie potrzeby podlewać wodą.
  3. Mąkę - oba rodzaje połączyć z wodą - dodać jak mięso będzie miękkie - szybko zamieszać i zagotować razem. Wyłączyć palnik.
  4. Oddzielnie rozbełtać śmietanę, czy jogurt - zahartować najpierw mniejszą ilością gorącego sosu, dodać jeszcze i wlać do gorącego sosu wymieszać do połączenia - dosmakować.
* Ja miałam zamknięty na gorąco wywar z uszek. Ale może być np. koncentrat grzybowy, albo nic
**Nie moczyć, bo chłoną wodę jak gąbka. Ja myję każdą oddzielnie

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz