SKŁADNIKI: ok 100 szt. ciasteczek o średnicy 5 cm.
Spody:
450 g mąki
1 łyżka kakao
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
1/4 łyżeczki cynamonu
220 g masła
3 jaja
Pianka:
120 ml wody
320 g cukru
4 łyżki złotego syropu lub miodu
2 łyżki (30 ml) żelatyny
4 łyżki zimnej wody
4 białka
ekstrakt wanilii
Polewa
300 g mlecznej czekolady - dobrej jakości
9 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Spody:
- Wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon - dodać masło, posiekać jak najdrobniej. Jaja ubić mikserem do spienienia, dodać do mąki z masłem i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę - może zostać do następnego dnia.
- Porcje ciasta rozwałkować - cienko, bo wyrastają podczas pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC . Wykrawać małe, średnicy 5 cm. krążki ciasta, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 min. - mają być mięciutkie. Resztki ciasta zagniatać ponownie i wykrawać do ostatniego kawałka ciasta. Pozostawiać do ostygnięcia.
WYKONANIE:
Pianka:
- Do szklanki wsypać żelatynę, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.
- Białka wlać najlepiej do stojącego miksera. Włączyć ubijanie białek chwilę po nastawieniu syropu.
- Do garnuszka wlać wodę, syrop i cukier - nastawić na dużą moc palnika. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika- wrzucić napęczniałą żelatynę i mieszać szybko do rozpuszczenia.
- Od razu gorący syrop wlewać cienką strużką na ubijane białka. Po wlaniu całego syropu, miksować jeszcze do lekkiego przestudzenia i momentu, kiedy piana zacznie gęstnieć, ale ma zostać ciepła.
- Od razu nakładać pianę do szprycy lub worka cukierniczego - z okrągłym zakończeniem (nie może być gwiazdka). Przykładając szprycę do środka ciasteczka wyciskać, trzymając cały czas w środku ciastka, aż piana dojdzie do brzegów ciasteczek.
- Przed polaniem polewą ciastka zostawić w temperaturze pokojowej ok. 2 godzin.
Polewa:
- Czekoladę posiekać. Do garnuszka wlać olej - nastawić na palnik małej mocy - wsypać czekoladę, podnosząc nad ogniem, mieszając doprowadzić do uzyskania gładkiej polewy. Lekko przestudzić mieszając od czasu do czasu.
- Maczać w polewie ciasteczka i ustawiać na kratce, żeby spłynął nadmiar czekolady i zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz