11 lutego 2014

Rolada biszkoptowa śmietanowo-winogronowa



Lato w środku zimy. Rolada nadziana galaretką z ogrodowych winogron i bitą śmietaną. Zamroziłam całe kiście ogrodowych winogron, zrobiłam na jesieni przecier (w  słoiczkach -  bez żelatyny)  - polecam takie przetwory - w zimie są nieocenione. Galaretkę z winogron można zastąpić galaretką z innego soku, czy przecieru dając na 1/2 litra płynu 3 łyżeczki żelatyny.

SKŁADNIKI: blacha 30 cm x 40 cm


żółtek
3 białka
75 g cukru
60 g  mąki
15 g  mąki ziemniaczanej

1/2 l przecieru z winogron
2 łyżki cukru
3  łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

1/2 litra  śmietany
3  łyżeczki cukru pudru
3  łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec roladę - szczegóły na moim blogu.
  • Wymieszać oba rodzaje mąki.
  • Ubić żółtka z połową cukru.
  • Ubić białka - czystymi łopatkami, nie po żółtkach z drugą połową cukru.
  • Połączyć masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
  • Przesiewać mąkę małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc.
  • Wylać na  blachę wyłożoną papierem - sam spód i piec w temp. 220 C ok. 10 min. 
  • Wyłożyć upieczoną roladę na wilgotną ściereczkę i przykryć wilgotną ściereczką* - tak zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
  1. Schłodzić śmietanę i naczynie do jej ubicia.
  2. W dwóch szklankach namoczyć odmierzoną żelatynę, zalać wodą do napęczninenia. 
  3. Zagotować przecier z winogron z cukrem. Wyłączyć, dodać z jednej szklanki napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Powinna lekko stężeć
  4. Drugą porcję żelatyny wstawić do wrzątku, zamieszać do rozpuszczenia i najlepiej studzić razem z tym wrzątkiem - żelatyna w taki sposób lepiej się rozpuszcza i nie zastyga na spodzie podczas stygnięcia.
  5. Śmietanę zacząć ubijać jak galaretka będzie lekko stężała. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestygniętą żelatynę. Część śmietany zostawić do wykończenia.
  6. Roladę delikatnie rozwinąć wyłożyć śmietanę i galaretkę. Zrolować, pomagając sobie matą silikonową - ułożyć na półmisku, posmarować po wierzchu bitą śmietaną, udekorować. Zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.
*albo wyłożyć na wilgotną matę silikonową, zdjąć papier i położyć go z powrotem i jeśli nie ma podeschniętych brzegów razem ostrożnie zwinąć - zostawić tak do wystygnięcia zrolowane. 

SMACZNEGO!



























Może wolisz to:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz