Lato w środku zimy. Rolada nadziana galaretką z ogrodowych winogron i bitą śmietaną. Zamroziłam całe kiście ogrodowych winogron, zrobiłam na jesieni przecier (w słoiczkach - bez żelatyny) - polecam takie przetwory - w zimie są nieocenione. Galaretkę z winogron można zastąpić galaretką z innego soku, czy przecieru dając na 1/2 litra płynu 3 łyżeczki żelatyny.
SKŁADNIKI: blacha 30 cm x 40 cm
6 żółtek
3 białka
75 g cukru
60 g mąki
15 g mąki ziemniaczanej
1/2 l przecieru z winogron
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
1/2 litra śmietany
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec roladę - szczegóły na moim blogu.
- Wymieszać oba rodzaje mąki.
- Ubić żółtka z połową cukru.
- Ubić białka - czystymi łopatkami, nie po żółtkach z drugą połową cukru.
- Połączyć masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
- Przesiewać mąkę małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc.
- Wylać na blachę wyłożoną papierem - sam spód i piec w temp. 220 C ok. 10 min.
- Wyłożyć upieczoną roladę na wilgotną ściereczkę i przykryć wilgotną ściereczką* - tak zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
- Schłodzić śmietanę i naczynie do jej ubicia.
- W dwóch szklankach namoczyć odmierzoną żelatynę, zalać wodą do napęczninenia.
- Zagotować przecier z winogron z cukrem. Wyłączyć, dodać z jednej szklanki napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Powinna lekko stężeć
- Drugą porcję żelatyny wstawić do wrzątku, zamieszać do rozpuszczenia i najlepiej studzić razem z tym wrzątkiem - żelatyna w taki sposób lepiej się rozpuszcza i nie zastyga na spodzie podczas stygnięcia.
- Śmietanę zacząć ubijać jak galaretka będzie lekko stężała. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestygniętą żelatynę. Część śmietany zostawić do wykończenia.
- Roladę delikatnie rozwinąć wyłożyć śmietanę i galaretkę. Zrolować, pomagając sobie matą silikonową - ułożyć na półmisku, posmarować po wierzchu bitą śmietaną, udekorować. Zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz