Słodkości pachnące pomarańczami - na tłusty czwartek. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Szybkie w wykonaniu, jeśli mamy na myśli tłusty czwartek. Robi się je ciasta parzonego, wykłada szprycą na kwadraty z papieru do wypieków - smaży i lukruje.
SKŁADNIKI: na ok 25 sztuk
olej do smażenia
papier do wypieków
ciasto:
200 ml soku z pomarańczy (ok.4)
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
szczypta soli
1 szklanka mąki
100 g masła
5 jaj
lukier:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Sok, skórka z pomarańczy, sól włożyć do niedużego garnka - zagotować, wrzucić masło, mieszać do rozpuszczenia i od razu wsypać mąkę. Mieszać najlepiej drewnianym w tłuczkiem, czy łyżką trzymając cały czas na ogniu do uzyskania jednolitej masy i jeszcze minutę podgrzać. Przestudzić*
- Papier do wypieków pociąć na ok 10 cm kwadraciki, wlać olej do niedużego garnka.
- Do lekko przestudzonej masy dodawać po jednym jajku - do połączenia.
lukier:
- Składniki lukru włożyć do niedużego garnka - nastawić na średni ogień, zamieszać do rozpuszczenia cukru i chwilę pogotować ok. 5 min. Dobrze mieć pod ręką wrzątek. Garnek z cukrem zdjąć z palnika, i drewnianym tłuczkiem mieszać, dodać masło. Mieszać, aż lukier zacznie robić się biały - wtedy gęstnieje, jeśli robi się za gęsty dodać po trochu wrzątku.
WYKONANIE:
- Masę włożyć do szprycy - wyciskać na papier kółka, ja robiłam małą końcówką to - zakręciłam 2, 3 razy.
- Na podgrzany olej wkładać kółka papierem do góry, papier sam odejdzie wtedy go zdjąć i smażyć z drugiej strony.
- Wykładać na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe maczać w lukrze.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz