27 lutego 2014

Flaczki tradycyjne polskie


Tradycyjne, polskie, choć nie tylko w Polsce są popularne - to różnią się przyprawami i sposobem podania.. Te flaki, które ja robię lepszy smak zawdzięczają temu, że część warzyw przed dodaniem przesmażam. Wiele osób odnosi się do nich z niechęcią ze względu na nazwę, ale i wygląd. Ale to ci, co nie wiedzą co w tej zupie jest, myślą, że tam są tłuściochy - a to nic mylnego. Przynajmniej ja nie daję żadnego tłustego mięsa, a sam flak też nie ma w sobie nic tłustego. Dawno nie jadłam, a kiedyś nie obyła się bez nich żadna impreza - teraz królują inne potrawy podawane na gorąco. Tak narobiłam sobie smaku, że żałuję, że tak dawno nie robiłam i chyba w niedługim czasie zrobię jeszcze raz, bo są pyszne.

SKŁADNIKI:

1,5 kg świeżych, oczyszczonych flaków
ok. 1 kg wołowiny z kością (np. szponder, oczko)
włoszczyzna do rosołu
oprócz włoszczyzny jeszcze:
1 duża cebula
1 duża marchew
1 pietruszka
1/8 selera

liść laurowy
imbir mielony
gałka muszkatołowa
majeranek
pieprz czarny
pieprz ziołowy*
papryka czerwona
sól
olej do smażenia
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:
  • Nastawić rosół z wołowiny, dodać włoszczyznę, liść laurowy. Ugotować do miękkości. Posolić jak już mięso będzie miękkie.
  • Oczyszczone flaki wypłukać w zimnej wodzie. Zalać świeżą zimną wodą - doprowadzić do wrzenia, pogotować ok. 10 min. Odcedzić, odcedzone flaki jeszcze raz wypłukać, przełożyć do czystego garnka i gotować do miękkości - to trwa bardzo długo, a flaki muszą być miękkie, bo inaczej są jak guma. Najlepiej ugotować w szybkowarze.
WYKONANIE:
  1. Rozdrobnić warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę selera - przesmażyć je na oleju na rumiano.
  2. Do garnka z flakami  wlać: odcedzony rosół z wołowiny, wołowinę - same chude kawałki, przesmażone warzywa i przyprawy. Wśród przypraw dominujący powinien być majeranek i pieprz ziołowy. Pogotować jeszcze ok. 1/2 godziny - do połączenia smaków.
  3. Na koniec przesmażyć mąkę na smalcu na złoty kolor - mieszając, rozcieńczać rosołem, aż zasmażka nie będzie miała grudek - wlać do zupy, zagotować. Jeszcze jeśli trzeba doprawić do smaku. Dobre flaki muszą być aromatyczne.
*mieszanka ostrej papryki, kolendry, kminku, gorczycy białej oraz liścia laurowego

SMACZNEGO!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz