Zamarynowane wcześniej części kurczaka układa się na suchym ryżu i zalewa aromatycznym sosem - wkłada się do piekarnika na ok. 2 godziny i gotowe. Kurczak jest świetnie wypieczony, soczysty i smaczny. Ryż nie jest rozgotowany, dobrze doprawiony. Danie dobre na obiad, na co dzień i od święta, również jako poczęstunek dla gości.
SKŁADNIKI:
1 kurczak ok.1,8 kg, albo ok. 1 kg części kurczaka bez korpusu
3 ząbki czosnku
bazylia, tymianek, oregano
słodka papryka, sól, pieprz
olej
2 szklanki ryżu
2 duże cebule
sos:
3 szklanki wody
1/2 masła
2 łyżki ketchupu
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
ostra papryka - dowolnie
warzywa suszone, albo przyprawa warzywna
pieprz, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka umyć. Z całego kurczaka odkroić udka, skrzydełka i piersi - najlepiej razem ze skórą. Resztę zostawić do innej potrawy. Do naczynia wsypać przyprawy wymienione w składnikach za kurczakiem, wlać trochę oleju - zamieszać na pastę i włożyć do tego porcje kurczaka, rozetrzeć po wszystkich kawałkach. Powinien zostać w tej marynacie co najmniej 1 godzinę w chłodzie, a najlepiej do drugiego dnia.
- Sos: podgrzać wodę, dodać wszystkie składniki sosu i masło. Nie gotować - podgrzewa się żeby rozpuściło się masło. Sos doprawić mocno - ma być słony i pikantny.
WYKONANIE:
- Do naczynia żaroodpornego wsypać wypłukany ryż.
- Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w piórka, na to porcje kurczaka.
- Zalać wszystko sosem. Piec w temp. ok. 200º C ok.1,5 - 2 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz