3 lutego 2014

Ciasteczka marcepanowe krojone z wałka


Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka, o ciekawej konsystencji -  pysznie kruche. Doskonałe na dziecięce przyjęcia, mogą być z kolorową posypką lub zwykłym cukrem. Ze względu na dodatek marcepanu wg autora uważane są za ciasteczka na Boże Narodzenie.  Ja robiłam na urodziny małej księżniczki.

SKŁADNIKI:  na ok. 50 szt.
200 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
50 g surowej masy marcepanowej - może być z mojego bloga
łyżeczka cukru z wanilią
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki

żółtko - do posmarowania
cukier lub posypka do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Dodać rozdrobnioną masę marcepanową - dobrze rozetrzeć razem.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto.
  • Z ciasta formować wałki średnicy ok. 5 cm (mogą być mniejsze). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, może zostać do następnego dnia. 
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C.
  2. Wałki ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i obtaczać w posypce.
  3. Odcinać 1/2 cm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - nie mogą dotykać do siebie posypkami, bo się skleją.
  4. Piec ok. 10 - 15 min. na środkowym poziomie piekarnika. Moje były bardzo jasne z wierzchu, a przy wyjmowaniu okazało się, że od spodu są bardzo rumiane - i były bardzo dobrze wypieczone.
  5. Zdejmować gorące z blachy. Uważać przy zdejmowaniu, bo są miękkie i delikatne - trzeba zdejmować szerszą  łopatką.
SMACZNEGO!




Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" - Prawdziwe ciastka piaskowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz