1 lutego 2014

Trufle z gorzkiej czekolady




W składzie jest tyko czekolada i to co konieczne dla uzyskania delikatnej, rozpływającej się w ustach konsystencji. To dla tych co lubią gorzką czekoladę. Na zdjęciach najmniej atrakcyjne z moich drobnych słodyczy - ale dla mnie najlepsze. Nie wymagają dużego nakładu czasowego - tylko część trzeba przygotować wcześniej np. poprzedniego dnia. 

SKŁADNIKI: ok. 18 szt wielkości łyżeczki z czubkiem - mogą być mniejsze

60 ml. śmietany kremówki 30 - 36% 
150 g gorzkiej czekolady - posiekać
1 łyżka masła

1 łyżka -15 ml alkoholu - wódka, rum, koniak
1 łyżka -15 ml cukru pudru - łyżka

kakao do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagotować śmietanę, od razu wyłączyć. Dodać czekoladę, odczekać moment, żeby zmiękła - dokładnie wymieszać, dodać masło - jeszcze raz dokładnie wymieszać - wystudzić, zostawić do schłodzenia w lodówce.
  • Wyjąć z lodówki - ogrzać do temperatury pokojowej - masa jest bardzo gęsta. Dodać alkohol, cukier puder i zmiksować na najwyższych obrotach. 
WYKONANIE:
  1. Wysypać na talerz kakao. Ręce też oprószyć kakao, a z masy formować najpierw między dwoma łyżeczkami małe porcyjki - potem formować delikatnie w rękach i obtaczać w kakao. 
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz