W składzie jest tyko czekolada i to co konieczne dla uzyskania delikatnej, rozpływającej się w ustach konsystencji. To dla tych co lubią gorzką czekoladę. Na zdjęciach najmniej atrakcyjne z moich drobnych słodyczy - ale dla mnie najlepsze. Nie wymagają dużego nakładu czasowego - tylko część trzeba przygotować wcześniej np. poprzedniego dnia.
SKŁADNIKI: ok. 18 szt wielkości łyżeczki z czubkiem - mogą być mniejsze
60 ml. śmietany kremówki 30 - 36%
150 g gorzkiej czekolady - posiekać
1 łyżka masła
1 łyżka -15 ml alkoholu - wódka, rum, koniak
1 łyżka -15 ml cukru pudru - łyżka
kakao do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Zagotować śmietanę, od razu wyłączyć. Dodać czekoladę, odczekać moment, żeby zmiękła - dokładnie wymieszać, dodać masło - jeszcze raz dokładnie wymieszać - wystudzić, zostawić do schłodzenia w lodówce.
- Wyjąć z lodówki - ogrzać do temperatury pokojowej - masa jest bardzo gęsta. Dodać alkohol, cukier puder i zmiksować na najwyższych obrotach.
WYKONANIE:
- Wysypać na talerz kakao. Ręce też oprószyć kakao, a z masy formować najpierw między dwoma łyżeczkami małe porcyjki - potem formować delikatnie w rękach i obtaczać w kakao.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz