Pyszne, proste, delikatne danie - pasek łososia i warstwa szpinaku zawinięte w płat lasagne. Makaron polany sosem beszamelowym, posypany parmezanem i zapieczony w piekarniku. Dodatek szpinaku nie zakłóca dominującego smaku łososia, a smaki serowe rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI:
ok. 15 szt. lasagne
300 g łososia - świeży filet bez skóry
2-3 łyżki soku z pomarańczy
1 duża cebula może być ze szczypiorem
400 g szpinaku - może być mrożony
3-4 ząbki czosnku
70 g gorgonzoli
60 g masła
500 ml mleka
45 g mąki - 3 pełne łyżki
olej, masło - do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
80-100 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia - polać sokiem z pomarańczy, posypać solą i pieprzem.
- Na oleju z masłem przesmażyć posiekaną cebulę razem ze szczypiorem - do zeszklenia. Dodać szpinak, jeśli jest zamrożony - przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu do rozmrożenia. Jak jest już rozmrożony, dodać posiekany czosnek - chwilę przesmażyć, dodać sól, pieprz, trochę startej gałki, dodać gorgonzolę - zamieszać do rozpuszczenia.
- Płaty lasagne gotować partiami po 3-5 min, żeby były miękkie, ale nie do końca ugotowane. Wyjmować z wrzątku - od razu do garnka z zimną wodą. Mogą pozostać w zimnej wodzie, osączyć z wody przed zwijaniem.
WYKONANIE:
- Dno formy do zapiekania wysmarować masłem.
- Łososia pokroić na paski - ok 15 części.
- Sos beszamel: 60 g masła rozgrzać, wsypać mąkę, chwilę posmażyć i wlewać po trochu mleka ciągle mieszając, aż uzyskamy kremowej konsystencji krem. Lekko posolić, dodać startą gałkę i pieprz. Po wyłączeniu palnika co jakiś czas zamieszać, żeby nie robił się kożuch.
- Płaty makaronu osuszać papierowym ręcznikiem, nakładać pasek łososia - na nim ułożyć trochę szpinaku i zwijać na kształt rurki. Układać od razu w naczyniu, złączeniem do dołu.
- Rurki zalać sosem, posypać parmezanem.
- Piec w temp. ok 200º C ok. 25 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz