Pyszny deser na niedzielę z mrożonych malin - o tej porze roku smakuje lepiej jak latem ze świeżych. Masa śmietanowa z mascarpone z dodatkiem bezpiecznych żółtek i żelatyny - doskonała konsystencja i smak. Polewa owocowa lekko kwaśna dobrze komponuje się z masą śmietanową i biszkoptami namoczonymi w malinowym soku z rumem.
SKŁADNIKI: forma 35 na 14 cm
ok. 24 szt. biszkoptów*
50 ml. soku z pomarańczy
50 ml. rumu 35-40%
100 ml syropu/soku malinowego
ok. 700 g malin - mogą być mrożone
Masa śmietanowa:
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka + 1/4
5 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
Polewa owocowa:
maliny- przetarte uzupełnić wodą, żeby było ok. 3/4 szklanki
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej +50 ml wody
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. wody
PRZYGOTOWANIE:
- Podłużną blaszkę wyłożyć folią spożywczą.
- Zmieszać sok, syrop i rum.
- Schłodzić śmietanę i naczynie, w którym będzie ubijana.
- Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnego mleka.
WYKONANIE:
- Żółtka utrzeć z cukrem. Pół szklanki mleka zagotować, wlać do ubitych żółtek - energicznie wymieszać, wlać z powrotem do garnka i nastawić na palnik średniej mocy i mocno podgrzać, wyłączyć tuż przed zagotowaniem - dodać namoczoną żelatynę**, mieszać do rozpuszczenia.
- Śmietanę ubić na sztywno, oddzielnie ubić mascarpone. Masę żółtkową najpierw połączyć z serkiem mascarpone - mikserem na wolnych obrotach, potem połączyć delikatnie, przy pomocy łopatki z bitą śmietaną.
- Na dno blaszki wyłożyć część masy śmietanowej, na niej układać biszkopty zanurzane na chwilę w soku z rumem, na to część masy śmietanowej - wysypać ok. połowę malin, przykryć resztą masy śmietanowej. Na wierzch ułożyć warstwę moczonych biszkoptów. Przykryć szczelnie folią.
- Wstawić do lodówki do stężenia. Po całkowitym stężeniu, odwrócić na półmisek, zdjąć folię.
- Maliny - odłożyć ok. połowę tego co zostało, resztę zagotować z wodą, cukrem i sokiem z cytryny - chwilę pogotować. Przetrzeć przez sito - uzupełnić wodą jeśli trzeba, żeby było 3/4 szklanki płynu. Połączyć z napęczniałą żelatyną**. Wystudzić, wylać część na wierzch deseru. Owoce wymieszać z resztą polewy i wyłożyć lekko tężejące.
*Ilość biszkoptów zależy od wielkości formy.
** Żelatynę zawsze lepiej dodawać rozpuszczoną - rozpuścić wstawiając ze szklanką do wrzątku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz