1 marca 2014

Dachówki migdałowe

Proste i szybkie do zrobienia - wystarczy wmieszać składniki łyżką i również łyżką się nakłada na blachę. Słodkie, bardzo delikatne, smakują bezowo bo zawierają dużo białka, a niewiele mąki. Doskonałe do kawy, dobry pomysł na szybki poczęstunek dla gości.

SKŁADNIKI:

100 g cukru - 1/3 szklanki
25 g mąki
25 g mielonych migdałów*
100 ml białka - ok. 2
40 g masła
75 g płatków migdałowych + do posypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE:

  • Masło roztopić. Lekko przestudzić.
  • Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych włożyć do miski - zamieszać chwilę do połączenia. Delikatnie wymieszać z płatkami migdałowymi. Przykryć i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny.
WYKONANIE:
  1. Blachę wyłożyć najlepiej matą silikonową, albo papierem do wypieków, który dodatkowo posmarować, bo podobno bardzo przywierają. Ja piekłam na silikonie - zdejmowałam bez problemów. Przygotować miejsce do wykładania ciasteczek, żeby nabrały zaokrąglony kształt od razu gorące wykłada się na wałek, butelkę, itp.
  2. Nakładać łyżką cienko rozsmarowując na wielkość dużych herbatników - można dodatkowo posypać po wierzchu płatkami migdałowymi.
  3. Piec w temp. ok 200º  C - zrumieniają się tylko brzegi.
  4. Zdejmować szeroką łopatką od razu na przygotowany wałek.
* mielone migdały można zastąpić mąką.

SMACZNEGO!





























1 komentarz:

  1. Zapomniałam napisać - ciasteczka piecze się ok. 10 min - nie powinno się długo trzymać, bo nie dadzą się formować. Są lekko ciągnące.

    OdpowiedzUsuń