28 lutego 2014

Sałatka z grejpfrutów, buraków i kopru włoskiego

Oryginalna sałatka - gotowany burak, wyfiletowany grejpfrut i chrupiący koper włoski. Ciekawe połączenie smaków - słodko - gorzko - kwaśne. Zaletą tej sałatki jest to, że jest to połączenie nie standardowe - efektowne w wyglądzie. Składników nie należy mieszać - tylko układać bezpośrednio na talerzu, czy półmisku.

SKŁADNIKI:

1 czerwony grejpfrut
2 - 3 małe buraki - najlepiej podłużne
bulwa kopru włoskiego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
cukier - opcjonalnie

WYKONANIE:
  1. Buraki upiec zawinięte w folię aluminiową - temp. ok. 200 C ok. 1 godziny, albo ugotować w łupinach np. w szybkowarze. Ostudzić, obrać, pokroić w grube plastry 0,5 cm. - 1 cm.
  2. Grejpfruta przekroić w poprzek na pół i wyłuskać łyżeczką cząstki - zachowując cieknący sok.
  3. Koper umyć, odjąć z wierzchu najgrubszą warstwę, wyciąć głąb i pokroić na bardzo cienkie plastry - wymieszać z sokiem grejpfruta i odstawić co najmniej na 1 godz.
  4. Układać buraki, grejpfruta i koper na półmisku. Sok wymieszać z oliwą cukrem, solą i pieprzem - polać sałatkę, udekorować gałązkami kopru.
SMACZNEGO!


























Źródło: Magazyn "Pani" marzec 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz