23 marca 2014

Kokosanki




Kokosanki z gotoych wiórek kokosowych. Nie kupuję od dawna gotowych słodyczy i bardzo mi się to podoba, bo zaczęłam doceniać domowe wypieki ze szczególnie te, które szybko się robi. Żeby zrobić kokosanki trzeba podsmażyć na maśle z cukrem wiórki kokosowe i ubić pianę z białek z cukrem - to zajmuje chwilę - na blachę wyłożyć łyżeczką i upiec. Pyszności.

SKŁADNIKI: ilość mieści się na blasze z piekarnika

50g masła
100 ml cukru
50 ml mleka
200 g wiórek kokosowych

2 białka
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
  • Na patelniię wlać mleko, masło, połowę cukru - rozpuścić, dodać wiórki. Ciągle mieszając podprażyć na minimalnym ogniu - najlepiej, żeby jak najmniej zmieniły kolor. Nie widać tego uprażenia od razu -  dopiero jak wystygną, robią się chrupiące - wystudzić.
  • Ubić białka - spienić dodać sól - ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Jak białka będą dobrze ubite - dodać mąkę ziemniaczaną - wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
  • Piekarnik nastawić na 160º C
WYKONANIE:
  • Pianę  wyłożyć na wystudzone wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 160º C. Piec ok. 20 min., wyłączyć i otworzyć piekarnik - zostawić jeszcze na ok. 10 min.na blasze do wystygnięcia. W momencie wyłączania z piekarnika - kokosanki są miękkie - dojdą stygnąć na blasze. Powinny być nie do końca wysuszone, ale i wysuszone do końca też są bardzo smaczne. 
SMACZNEGO!



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz