To risotto dzięki dodaniu dobrej wędzonej szynki jest bardzo smaczne i aromatyczne. Smaku selera nie wyczuwa się wogóle, a dodaje trochę soczystości - następnym razem dodam go więcej. Przecier pomidorowy też dodaje fajnego smaku. Jeśli dodacie inną wędlinę, koniecznie dodajcie kawałek aromatycznej wędzonki. Risotta są to dania o tyle praktyczne, że można wykorzystać niektóre składniki, których mamy kupionych za dużo, np po przyjęciu, czy po świętach.
SKŁADNIKI:
olej
pół marchewki, pietruszki i kawałek korzenia selera*
5 łodyg selera naciowego
2 cebule
500 g ryżu do risotto
250 g szynki wędzonej, albo innej wędliny i kawałek wędzonki
1 szklanka białego wytrawnego wina
ok. 1,7 litra bulionu warzywno - mięsnego**
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
łyżka masła
200 g startego ementalera
pieprz, sól do smaku***
PRZYGOTOWANIE:
- Szynkę pokroić w paski, ser żółty zetrzeć na tartce.
- Wszystkie warzywa - obrać wypłukać i setrzeć na tartce, selera na szatkownicy, cebulę w kostkę.
WYKONANIE:
- W rondlu rozgrzać olej - przesmażyć najpierw samą marchew, pietruszkę i korzeń selera - na rumiano, dodać cebulę i selera naciowego, szynkę - chwilę przesmażyć mieszając.
- Wsypać suchy ryż - chwilę przesmażyć razem - podlać winem, mieszać z winem, aż go wchłonie.
- Bulion wlewać stopniowo - po szklance, żeby wszystko wchłonął, dodać przecier pomidorowy - cały czas trzeba mieszać.
- Wyłączyć ogień pod rondlem jak ryż przestaje być surowy - nie powinien być rozgotowany. Po wyłączeniu palnika dodać masło i ser żółty, pieprz, ew. sól do smaku - wymieszać i zostawić przykryte ok. 10 min. Podawać.
** Bulion zawsze mam - z pieczeni, czy z rosołu, bo gotuję go zawsze więcej - sos pieczeniowy najczęściej mrożę w woreczku, a rosół zlewam gorący i zamykam na gorąco.
***soli może nie potrzeba, bo solony jest bulion, szynka i ser
SMACZNEGO!
Źródło:" Kuchnia Polska - dania jednogarnkowe" Wanda Jackowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz