Kupując doniczkę bazylii można zrobić od razu dwa różne pesto, przepis na czerwone podałam wczoraj - zielone jest z bazylią, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Orzeszki można zastąpić ziarnami słonecznika. Tak podane makarony - nie muszą to być spaghetii, mogą być każde inne np. penne - to jest wygodny i szybki obiad - bym zapomniała dodać, że w smaku również wyjątkowy.
SKŁADNIKI:
70 g orzeszków pinii*
4 łodygi bazylii - same listki
70 g parmezanu, lub innego sera dojrzewającego
120 ml oliwy
ząbek czosnku
sok z cytryny - niedużo do smaku
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Orzeszki wyprażyć na patelni.
- Czosnek, bazylię, orzeszki, olej - zmiksować na masę blenderem, czy w szklance koktajlowej.
- Ser zetrzeć na drobnej tartce** - połączyć z sosem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
WYKONANIE:
- Makaron ugotować aldente - odcedzić i od razu bez przelewania go wodą połączyć z pesto.
- Niezużyte pesto ułożyć w słoiczku, powierzchię zalać oliwką. Pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku ponad miesiąc.
* orzeszki pinii można zastąpić nasionami słonecznika.
** można pokroić na kawałki i zmiksować od razu z pozostałymi składnikami.
** można pokroić na kawałki i zmiksować od razu z pozostałymi składnikami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz