18 marca 2014

Zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi























Kupując doniczkę bazylii można zrobić od razu dwa różne pesto, przepis na czerwone podałam wczoraj - zielone jest z bazylią, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Orzeszki można zastąpić ziarnami słonecznika. Tak podane makarony - nie muszą to być spaghetii, mogą być każde inne np. penne - to jest wygodny  i szybki obiad - bym zapomniała dodać, że w smaku również wyjątkowy.

SKŁADNIKI:

70 g orzeszków pinii*
4 łodygi bazylii - same listki
70 g parmezanu, lub innego sera dojrzewającego
120 ml  oliwy
ząbek czosnku
sok z cytryny - niedużo do smaku
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Orzeszki wyprażyć na patelni.
  • Czosnek, bazylię, orzeszki, olej - zmiksować na masę blenderem, czy w szklance koktajlowej.
  • Ser zetrzeć na drobnej tartce** - połączyć z sosem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
WYKONANIE:
  1. Makaron ugotować aldente - odcedzić i od razu bez przelewania go wodą połączyć z pesto.
  2. Niezużyte pesto ułożyć w słoiczku, powierzchię zalać oliwką.  Pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku ponad miesiąc.
* orzeszki pinii można zastąpić nasionami słonecznika.
** można pokroić na kawałki i zmiksować od razu z pozostałymi składnikami.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz