18 marca 2014

Spaghetti z czerwonym pesto - z pestkami słonecznika i suszonymi pomidorami











Najszybsze podanie makaronu - to makaron z pesto.  Na czerwone pesto -  najprościej  kupić gotowe, suszone pomidory w aromatycznej zalewie z oleju z dodatkiem kaparów. Do tego świeża bazylia, ser dojrzewający, trochę koncentratu pomidorowego - tak przygotowane pesto wystarczy na kilka porcji - można przechowywać w zamkniętym słoiczku nawet ponad miesiąc. 

SKŁADNIKI:
500 g makaronu spaghetti - może być inny
100 g pestek słonecznika
165 g suszonych pomidorów w oleju - 2-3 posiekać do dekoracji
100 g sera dojrzewającego
2 ząbki czosnku
4 - 5 łodyg bazylii - same listki
2 łyżki przecieru pomidorowego
120 ml oleju/oliwy
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
pieprz
sól - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Ser zetrzeć na tartce.
  • Wszystkie składniki zmiksować blenderem na prawie gładką masę. Dosmakować solą, pieprzem.
WYKONANIE:
  1. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z odpowiednią ilością pesto.
  2. Pozostałą część pesto - przełożyć do słoiczka, zalać wierzch łyżką oliwy. Przechowywać w lodówce - można przez okres ok.1,5 miesiąca
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...