Doskonała babka - można upiec na Wielkanoc. Pomarańcze na jej wierzchu były razem z nią pieczone i są lekko wtopione w ciasto, nie spadają podczas krojenia, a za to dodają jej wilgoci. Zapach i smak pomarańczy działa na moje zmysły urzekająco. Nie wiem, czy to z tego względu, że w czasach mojego dzieciństwa pomarańcze były w sklepach tylko przed Świętami Bożego Narodzenia. Ale czy nie jest to cudowny owoc? - taki zapach i niesamowita soczystość. Dlatego urzekają mnie przepisy z pomarańczami.
SKŁADNIKI: na 1 formę wielkości ok. 22 cm.
2 pomarańcze
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 - 3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki syropu z cukru - golden syrup, miód - w oryginale jest melasa
115 g mąki tortowej (typ 450)
115 g mąki luksusowej (typ 550)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g masła
150 g cukru
3 jaja
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI: na 1 formę wielkości ok. 22 cm.
2 pomarańcze
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 - 3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki syropu z cukru - golden syrup, miód - w oryginale jest melasa
115 g mąki tortowej (typ 450)
115 g mąki luksusowej (typ 550)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g masła
150 g cukru
3 jaja
PRZYGOTOWANIE:
- Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy (bez białego)
- Obrać nożem dwa pomarańcze jak na moim blogu tutaj
- Tortownicę z kominkiem, jeśli nie jest z silikonu trzeba dokładnie natłuścić. Na dno wylać syrop, rozprowadzając go po całym dnie - na syropie ułożyć zachodzące na siebie plastry pomarańczy.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C.
- Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masło ubić na puch, dodać cukier - utrzeć do białości. Dodawać po trochu na zmianę jajko, mąkę, jajko, mąkę - do wyczerpania. Na koniec dodać skórkę i sok z pomarańczy.
- Ciasto wylać na ułożone plastry pomarańczy, wygładzić powierzchnię.
- Piec ok. 50 min. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 10 min.
- Przed podaniem można polać dodatkowo syropem.
SMACZNEGO!
Źródło przepisu: http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/11/babka-madera.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz