1 kwietnia 2014

Babka w wianku z pomarańczy


Doskonała babka - można upiec na Wielkanoc. Pomarańcze na jej wierzchu były razem z nią pieczone i są lekko wtopione w ciasto, nie spadają podczas krojenia, a za to dodają jej wilgoci. Zapach i smak pomarańczy działa na moje zmysły urzekająco. Nie wiem, czy to z tego względu, że w czasach mojego dzieciństwa pomarańcze były w sklepach tylko przed Świętami Bożego Narodzenia. Ale czy nie jest to cudowny owoc? - taki zapach i niesamowita soczystość. Dlatego urzekają mnie przepisy z pomarańczami.

SKŁADNIKI: na 1 formę wielkości ok. 22 cm.

2 pomarańcze
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 - 3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki syropu z cukru - golden syrup, miód - w oryginale jest melasa
115 g mąki tortowej (typ 450)
115 g mąki luksusowej (typ 550)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g masła
150 g cukru
3 jaja

PRZYGOTOWANIE:

  • Zetrzeć skórkę z  jednej pomarańczy (bez białego)
  • Obrać nożem dwa pomarańcze jak na moim blogu tutaj
  • Tortownicę z kominkiem, jeśli nie jest z silikonu trzeba dokładnie natłuścić. Na dno wylać syrop, rozprowadzając go po całym dnie - na syropie ułożyć zachodzące na siebie plastry pomarańczy.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C.
  2. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło ubić na puch, dodać cukier - utrzeć do białości. Dodawać po trochu na zmianę jajko, mąkę,  jajko, mąkę - do wyczerpania. Na koniec dodać skórkę i sok z pomarańczy.
  4. Ciasto wylać na ułożone plastry pomarańczy, wygładzić powierzchnię.
  5. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 10 min.
  6. Przed podaniem można polać dodatkowo syropem.
SMACZNEGO!

























Źródło przepisu: http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/11/babka-madera.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz