13 maja 2014

Melanżowa czekolada z orzechami laskowymi



























Zawsze w czekoladzie z orzechami ze sklepu brakuje mi orzechów. Możemy zrobić domowym sposobem czekoladę z orzechami jakimi chcemy, ile chcemy i z jakim gatunkiem czekolady chcemy. Wystarczy podgrzać w naczyniu nad parą czekoladę, wymieszać z ulubionymi orzechami i wylać do zastygnięcia. Ja zrobiłam z dodatkiem czekolady białej i orzechów laskowych.

SKŁADNIKI:

150 g orzechów laskowych
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady białej
2 łyżki oleju

WYKONANIE:
  1. Orzechy laskowe uprażyć najlepiej w piekarniku temperatura 180º C przez 10 minut. Usunąć skórkę pocierając ręcznikiem papierowy lub ściereczką. Warto do słodyczy wykonać ten zabieg, ponieważ robią się smaczniejsze, bardziej aromatyczne.
  2. W dwóch oddzielnych miseczkach nad dwoma garnuszkami z wodą umieścić czekoladę. Tylko do białej dodaję olej, ponieważ trudniej się rozpływa.
  3. Do gorzkiej czekolady dodać orzechy - wymieszać i wylać na papier do pieczenia lub matę silikonową.
  4. Od razu białą czekoladę rozlać po wierzchu i trochę przemieszać.
SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz