10 maja 2014

Batoniki orzechowe z czekoladą - serbska bajadere

Batoniki są ze zmielonych orzechów włoskich zmieszane pół na pół ze zmielonymi kruchymi ciastkami - do jednej części dodana jest czekolada. Przepis pochodzi z tego bloga. Są to słodycze bardzo popularne  wśród serbskich gospodyń i bardzo lubiane przez tamtejsze dzieci. W Polsce nie spotkałam się z takimi słodyczami, a są naprawdę wspaniałe, szczególnie docenią to osoby lubiące orzechy włoskie. Przepis wydaje się skomplikowany - ale tego się nie piecze, więc nie zrobi się zakalec, a do wykorzystania  dla własnych potrzeb wygląd nie musi być doskonały.

SKŁADNIKI:  na 44 batoniki wielkości ok. 2,7 x 6 cm

Na warstwę jasną:
180 g zmielonych orzechów włoskich
180 g kruchych ciastek*
100 - 120 ml wody
120 g cukru
70 g masła


Na warstwę ciemną:
170 g zmielonych orzechów włoskich
170 g kruchych ciastek
100 - 120 ml wody
100 g cukru
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady

Polewa:
25 ml wody
25 g cukru
60 g masła
125 g gorzkiej czekolady

Ponadto:
4 worki foliowe np. do zamrażania o wielkości 24 x 30**

PRZYGOTOWANIE:
  • Zmielić orzechy, oddzielnie ciastka - malakserem lub młynkiem do orzechów.
  • Jasna warstwa: Odmierzyć po 180 g ciastek i orzechów. W garnuszku umieścić wodę z cukrem i masłem - podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia dodać orzechy i ciastka - dokładnie wymieszać
  • Ciemna warstwa: Odmierzyć po 170 g ciastek i orzechów. W garnuszku umieścić wodę z cukrem i masłem - podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia dodać czekoladę - dopiero jak czekolada dobrze się rozpuści dodać orzechy i ciastka - dokładnie wymieszać.
  • Obie masy przestudzić do temperatury pokojowej. Podzielić każdą masę na dwie równe części, umieścić w workach foliowych i schłodzić w lodówce - nie za długo*** , żeby można było ją wałkować.
WYKONANIE:
  1. Każdą porcję masy - najpierw ciemną - rozpłaszczyć lekko dłońmi, rozprowadzić po brzegach i rozwałkować tak, żeby masa wypełniała dokładnie i równomiernie worek. 
  2. Rozciąć worek - brzegi worka ściąć ostrym nożykiem i odciąć górną część worka. 
  3. Przyłożyć bezpośrednio do masy tacę (najlepiej płaską bez wysokich brzegów) i przełożyć tak, by folia została na wierzchu i zdjąć folię.
  4. Drugą masę zrobić tak samo do momentu odcięcia górnej części folii - później przenieść przy pomocy wałka****
  5. Jak zostaną ułożone wszystkie warstwy polać polewą. Schłodzić w lodówce przez kilka, a nawet kilkanaście godzin. Ciąć, najlepiej długim nożem jednym ciachnięciem. Krótszy bok podzieliłam na cztery, a dłuższy na 11 części.
Polewa: Rozpuścić wodę, cukier i masło. Jak cukier będzie rozpuszczony dodać połamaną czekoladę, wymieszać na jednolitą masę i wylać na ostatnią warstwę.


* Zamiast kruchych ciastek upiekłam kruchy placek z tego przepisu z połowy porcji, czyli z 200 g mąki, akurat było 350 g ciasta kruchego.
** Jeśli będzie inna wielkość to nie przeszkadza, worek służy do tego, żeby zrobić równomierną warstwę o grubości ok. 5 mm - można ułożyć taką wielkość z dwóch worków.
***Jeśli zostanie dłużej to przed wałkowaniem trzeba będzie po prostu zostawić w temp. pokojowej, żeby zmiękła.
****Wałek musi być dłuższy, albo takiej samej szerokości, co folia. Ja przykładałam odciągając część folii z brzegu - przyłożyłam masę i stopniowo ściągałam folię i przesuwałam wałek tuż nad pierwszą warstwą.

SMACZNEGO!



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz