12 czerwca 2014

Najprostsze ciasto z truskawkami


Ciasto na szybko - wystarczy zlepić składniki i bez czekania na schłodzenie wylepić blachę. Ciasto dobre nie tylko w połączeniu z truskawkami, ale również z innymi owocami. Pierwsza warstwa ciasta posypana jest suto kaszą manną, która później jest niewyczuwalna w ogóle - dzięki temu spód nie podcieka sokiem z owoców. Dodanie całego jajka, powoduje, że ciasto po upieczeniu smakuje nie jak kruche tylko babkowe - bardzo dobre

SKŁADNIKI: na formę 24 x 34 cm.
450 g mąki
150 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier z wanilią
300 g masła
1 duże jajko, albo dwa małe
2 żółtka

ok. 1 kg truskawek
5 łyżek kaszy manny
mąka do podsypywania
cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Truskawki umyć, odszypułkować.
  • Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wyłożyć masło, posiekać z mąką. Dodać jajko i żółtka - zlepić.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
WYKONANIE:
  1. Ciasto ma skład podobny do ciasta kruchego, ale dodatek całego jaja powoduje, że ciasto nie jest zbyt gęste i nigdy nie schładzałam go jak ciasto kruche. Po upieczeniu smakuje jak ciasto ucierane, babkowe.
  2. Odcinać po kawałku ciasta i obsypując ręce w mąką spłaszczać w dłoniach na placki i w taki sposób wylepić tortownicę. 
  3. Wylepiony spód - posypać kaszą manną, wysypać na to truskawki i obłożyć górę ciastem jak w dolnej części.
  4. Piec ok. 50 min w temp. ok. 200º C. Ciasto najlepsze jest, gdy je dobrze się wypiecze, powinno być zarumienione od góry i od spodu przypieczone.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, oprószyć ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz