14 czerwca 2014

Rolada śmietanowo - truskawkowa z czekoladową nutą

Rolada z musem truskawkowym, połączonym z bitą śmietaną i delikatną czekoladową nutą. Rolady biszkoptowe - to wspaniałe ciasta. Wystarczy zwinąć z ulubioną masą i posypać cukrem pudrem. Pieczenie zajmuje zaledwie 10 - 15 min - ważne jest to w upały. Nie musimy dogrzewać mieszkania piekarnikiem, jak przy innych ciastach. Doskonale nadaje się do wykorzystania sezonowych, czy też mrożonych owoców - wystarczy połączyć je ze śmietaną.

 SKŁADNIKI: wielkość 36 x 37

8 żółtek
4 białka
80 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
125 ml cukru

krem:
4 łyżki cukru
500 ml truskawek - zmiażdżonych blenderem
8 łyżeczek żelatyny (40 ml) = 8 listków
4 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki min. 30%

Kilka truskawek do dekoracji - umyć i dokładnie osuszyć.
ok. 75 g czekolady - ja dałam gorzką


PRZYGOTOWANIE:

Upiec roladę - szczegóły na moim blogu, teraz trochę zmienione - zamiast ściereczki używam maty silikonowej. 
  • Wymieszać oba rodzaje mąki.
  • Ubić białka z połową cukru.
  • Ubić żółtka z drugą połową cukru
  • Połączyć masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
  • Przesiewać mąkę małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc.
  • Wylać na papier i piec w temp. 220 C ok. 10 min. 
  • Jeśli rolada  jest mokra z wierzchu, a z pod spodu zarumieniona - położyć papier na wierzchu, przewrócić górą do dołu i chwilę jeszcze podpiec. Nie można rolady długo piec, żeby nie wyschła, bo nie będzie można jej zwinąć. 
  • Zdjąć przywarty papier i położyć go z powrotem,położyć matę silikonową lub ściereczkę, przewrócić ją na drugą stronę. Zdjąć papier z drugiej strony i też go z powrotem przyłożyć. Zwinąć od razu razem z papierami i matą lub ściereczką. 
  • Zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - do napęcznienia, po czym rozpuścić ją wstawiając do wrzącej wody.
  2. Mus zagotować z cukrem, dodać trochę do żelatyny wymieszać i wlać do pozostałego musu - dokładnie wymieszać. Przestudzić.
  3. Mocno schłodzoną - najlepiej razem z naczyniem śmietanę - ubić na sztywno. 
  4. Dodać najpierw trochę śmietany do wystudzonego musu, wymieszać, następnie połączyć delikatnie z resztą śmietany. Zostawić masę w chłodzie - i wykładać na roladę już jak zaczyna krzepnąć.
  5. Część śmietany zostawić do pokrycia wierzchu. 
Dekoracja: 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy użyciu dekoratora polać nitkami czekolady oddzielnie każdą truskawkę i oddzielnie roladę. Ułożyć truskawki na roladzie.* 

*Ja ułożyłam na kleksach ze śmietany, ale niedawno robiłam, że ułożyłam bezpośrednio na roladzie i lepiej truskawki się trzymały.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz