Rolada z musem truskawkowym, połączonym z bitą śmietaną i delikatną czekoladową nutą. Rolady biszkoptowe - to wspaniałe ciasta. Wystarczy zwinąć z ulubioną masą i posypać cukrem pudrem. Pieczenie zajmuje zaledwie 10 - 15 min - ważne jest to w upały. Nie musimy dogrzewać mieszkania piekarnikiem, jak przy innych ciastach. Doskonale nadaje się do wykorzystania sezonowych, czy też mrożonych owoców - wystarczy połączyć je ze śmietaną.
SKŁADNIKI: wielkość 36 x 37
8 żółtek
4 białka
80 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
125 ml cukru
krem:
4 łyżki cukru
500 ml truskawek - zmiażdżonych blenderem
8 łyżeczek żelatyny (40 ml) = 8 listków
4 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki min. 30%
Kilka truskawek do dekoracji - umyć i dokładnie osuszyć.
ok. 75 g czekolady - ja dałam gorzką
PRZYGOTOWANIE:
Upiec roladę - szczegóły na moim blogu, teraz trochę zmienione - zamiast ściereczki używam maty silikonowej.
- Wymieszać oba rodzaje mąki.
- Ubić białka z połową cukru.
- Ubić żółtka z drugą połową cukru
- Połączyć masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
- Przesiewać mąkę małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc.
- Wylać na papier i piec w temp. 220 C ok. 10 min.
- Jeśli rolada jest mokra z wierzchu, a z pod spodu zarumieniona - położyć papier na wierzchu, przewrócić górą do dołu i chwilę jeszcze podpiec. Nie można rolady długo piec, żeby nie wyschła, bo nie będzie można jej zwinąć.
- Zdjąć przywarty papier i położyć go z powrotem,położyć matę silikonową lub ściereczkę, przewrócić ją na drugą stronę. Zdjąć papier z drugiej strony i też go z powrotem przyłożyć. Zwinąć od razu razem z papierami i matą lub ściereczką.
- Zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - do napęcznienia, po czym rozpuścić ją wstawiając do wrzącej wody.
- Mus zagotować z cukrem, dodać trochę do żelatyny wymieszać i wlać do pozostałego musu - dokładnie wymieszać. Przestudzić.
- Mocno schłodzoną - najlepiej razem z naczyniem śmietanę - ubić na sztywno.
- Dodać najpierw trochę śmietany do wystudzonego musu, wymieszać, następnie połączyć delikatnie z resztą śmietany. Zostawić masę w chłodzie - i wykładać na roladę już jak zaczyna krzepnąć.
- Część śmietany zostawić do pokrycia wierzchu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy użyciu dekoratora polać nitkami czekolady oddzielnie każdą truskawkę i oddzielnie roladę. Ułożyć truskawki na roladzie.*
*Ja ułożyłam na kleksach ze śmietany, ale niedawno robiłam, że ułożyłam bezpośrednio na roladzie i lepiej truskawki się trzymały.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz