12 września 2014

Chińskie pierogi na parze - jjinppang mandu

Na polskich stołach niespotykane: pierogi z  farszem wieprzowo - warzywnym  w cieście drożdżowym  - gotowane na parze, a podawane z ostrym sosem sojowo - sezamowym. Robiłam je pierwszy raz i już myślę o zrobieniu następnej porcji. Bardzo lubię smak drożdżowych bułek gotowanych na parze, a te z dodatkiem smacznego nadzienia i pikantnym sosem - warte zachodu. Przepis i sposób wykonania jest pod linkiem. Samo lepienie nie zajmuje tyle czasu, co polskich pierogów - bo są one duże, mieści się w nich sporo farszu, dzięki temu też są treściwe. Zlepić jest łatwo - gorzej tylko z uzyskaniem takiego efektownego wyglądu jak jest pokazane na YouTube, ale jak robiłam drugą porcję wychodziły mi już ładniejsze. Na porcję wystarczy 2 - 3 pierożki

SKŁADNIKI: na 16 pierożków
ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
3 szklanki mąki

farsz:
400 g chudego boczku wieprzowego - zmielić (ja dałam mielony karczek)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
warzywa pokrojone w drobną kostkę:
1 szklanka cebuli
1 i 1/2 szklanki cukinii
1/2 szklanki  marchwi
1 i 1/2 szklanki szczypioru razem z cebulką
2 szklanki pieczarek
1 łyżeczka soli
olej do smażenia

sos:
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki brązowego cukru
1/3 szklanki sosu sojowego
1 cebula
1 papryczka chili
2 łyżki prażonego sezamu

Papilotki do muffinek

PRZYGOTOWANIE:

ciasto:
  • Do miski wlać ciepłą wodę, cukier, drożdże, sól - wymieszać łopatką, dodać olej - wymieszać, dodać mąkę. Wyrobić najpierw łopatką, potem ok. 3 min ręką. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Jeśli chcemy, żeby szybciej wyrastało - umieścić przykrytą miskę z ciastem w większym naczyniu z ciepłą wodą. Ciasto jak podwoi objętość zagnieść jeszcze raz i znowu odstawić do wyrośnięcia.
farsz: 
  • Wszystkie warzywa - posiekane w kostkę, posolić - odstawić na min. 10 - 15 min. Po tym czasie wyłożyć na gazę rozłożoną na sicie i wycisnąć nadmiar wody.dodać 
  • Do zmielonego mięsa dodać sos sojowy, olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, pieprz - wyrobić na masę.
  • Na patelni rozgrzać olej - wysypać odciśnięte warzywa - lekko przesmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć warzywa z patelni. Na tej samej patelni przesmażyć masę mięsną, rozdzielając łyżką. Połączyć warzywa z mięsem.
WYKONANIE:
  1. sos: Ocet wymieszać z cukrem, dodać sos sojowy - mieszać do rozpuszczenia. Do tego dodać posiekaną grubo cebulę i  papryczkę pokrojoną razem z nasionami - w krążki. Posypać sezamem.
  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrobić i podzielić na pół  - jedną część przykryć i zostawić. 
  3. Przygotować papilotki do muffinek, jeśli nie woskowane - posmarować olejem* Drugą część podzielić na 8 równych części - formować z każdej części krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdą z nich nakładać ok 2 kopiaste łyżki farszu, Zlepiać dookoła - najpierw zrobić jedną zakładkę, potem zlepiać zakładkę do zakładki. 
  4. Wkładać od razu w papilotki i do naczynia do gotowania na parze** - zachowując odstępy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze20 min. Po ugotowaniu zdjąć od razu pokrywę, żeby skraplająca się para z pokrywki nie kapała na pierożki. Zrobić tak samo drugą porcję ciasta.
  5. Sos do pierożków podawać oddzielnie. 
* Do jednej porcji użyłam silikonowych foremek, bardzo ładnie odchodzą, ale pierożki nie mają wyglądu. Bibułkowe są lepsze, tylko trzeba natłuścić.
** Można wykorzystać sito - dopasować do garnka i przykryć szczelnie

SMACZNEGO!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz