8 września 2014

Ciasto cztery ćwiartki - z gruszkami

Placek bardzo popularny w Europie i nie tylko - przepis łatwy do zapamiętania i uniwersalny, bo może być bazą do różnych inspiracji. Wykorzystywany jest do ciast z różnymi dodatkami, a nawet tortów. Nazywane jest cztery kwartały, cztery kwarty, ja nazwałam cztery ćwiartki - od wagi składników, choć to niezupełnie ćwiartki. Zrobiłam z całymi połówkami twardych gruszek i dodałam nieco cynamonu - ciasto jest wilgotne, gruszka ze skórą nie puściła soku i uzyskała pyszną kremową konsystencję - proste i szybkie w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
4 jaja
240 g cukru*
240 g mąki
240 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
ok. 1 kg gruszek - twardych, nie do końca dojrzałych i nie za dużych
1 łyżeczkę cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
  • Umyć gruszki i przepołowić. Usunąć tylko dno kwiatowe i ogonek.
  • Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180º C.
WYKONANIE:
  1. Ubić jaja z cukrem, dodać mąkę - wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem i najlepiej półpłynne masło. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Wylać wyłożonej papierem do wypieków tortownicy. 
  3. Na wierzchu poukładać połówki gruszek przecięciem do góry.
  4. Piec w temp. 180º C ok 50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

* ciasto jest dość słodkie - trzeba to uwzględnić przy dobieraniu dodatków.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz