Delikatna, aromatyczna rolada łososiowo - szpinakowa, która wzbogaci nasz zimny bufet, czy stół - o każdej porze roku. W moim otoczeniu, coraz mniej osób ma ochotę na wędlinę, a już na pewno nie kupowaną w sklepie. Poszukuję więc przepisów które wypełniają tą lukę żywieniową. Do łask wracają nasze krajowe wyroby, czy warzywa, jak np. szpinak - który gości pod wieloma postaciami na naszych stołach.
SKŁADNIKI:
400 g szpinaku mrożonego
2 łyżki masło, olej do smażenia
3 cebulki ze szczypiorem
2 - 3 ząbki czosnku,
sól, pieprz
4 jaja - oddzielić
4 łyżki mąki tortowej
400 g sera białego
3 łyżki gęstej śmietany, czy jogurtu greckiego
2 łyżki masła
siekany koperek
gałka muszkatołowa,
pieprz
sól - niedużo
300 g łososia wędzonego w plastrach
PRZYGOTOWANIE:
- Na maśle i oleju przesmażyć krótko szpinak, dodać drobno pokrojony szczypior z cebulką, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz - wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 150 C, blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do szpinaku dodać 4 żółtka. Białka ubić na sztywno. Wymieszać szpinak z żółtkami, potem z mąką i na koniec delikatnie z białkami. Masę szpinakową rozsmarować na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, nie zdejmować papieru.
- Przygotować ser: Rozetrzeć masło, zmiksować z serem i śmietaną - dodać przyprawy.
- Na cieście szpinakowym rozsmarować masę serową, na niej ułożyć plastry łososia.
- Ciasto zwijać dość ściśle w rulon, jednocześnie zdejmując papier.
- Ścisnąć roladę folią spożywczą i zostawić w lodówce do schłodzenia. Kroić w plastry przed podaniem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz